Asperger sendromu nedir, neden olur? Asperger Sendromu belirtileri, tanısı ve tedavisi...

Türkiye'de en çok merak edilen hastalıklardan biri olan Asperger Sendromu ile ilgili açıklamalar geldi. Asperger bozukluğu olarak da bilinen sendrom, temelde otistik spektrum bozukluklarından biridir. Peki, asperger sendromu neden olur, nasıl tedavi edilir?

Asperger sendromu nedir, neden olur? Asperger Sendromu belirtileri, tanısı ve tedavisi...

Asperger sendroumu adını, çocuk doktoru olan Hans Asperger’den adını almıştır. 1944 yılında Asperger, sözel olmayan iletişim becerilerininde eksiklik, yaşıtlarına karşı duydaşlık kuramama, sakarlık gibi durumları tanılamış ve yıllar sonra tanılar AS (Asperger Sendromu) olarak tanınmıştır. İşte, asperger sendromu belirtileri...

ASPERGER SENDROMU NEDİR, NEDEN OLUR? 


Çocuk doktoru Hans Asperger’den ismini alan, otizm spektrum bozukluğunun (OSB) bir çeşidi olarak bilinen sendrom, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.

Diğer otizm spektrum bozukluklarında olduğu gibi Asperger sendromunun da nedenleri henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Ancak çeşitli biyolojik, çevresel ve genetik faktörlerin yatkınlık oluşturduğu biliniyor.

ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ 


İlk olarak iki belirti dikkat çeker. İlki bu sendroma sahip çocuğun diğer çocuklar gibi zeki olmasına rağmen sosyal becelerilere dair zorluk yaşaması ve ikinci olarak da tek konuya fazla ilgi göstermesi ya da aynı davranışı sürekli tekrar etmesi.

Diğer belirtiler şöyle:

* Göz teması kuramamak
* Sosyal ilişkilerde beceriksizlik
* Yüz ifadesi, beden dili gibi sosyal mesajları anlayamamak
* Olağandışı konuşma kalıpları kullanma ve mizahı, alaycılığı ya da normal konuşma için olan jestleri, sosyal ipuçlarını anlamakta zorlanma
* Daha az duygulanma göstermek
* Daha çok yalnız vakit geçirmek istemek,
* Tek bir konuya aşırı ve yoğun ilgi gösterme
* İlgi duyduğu konuya tekrar dönmek,
* Aynı hareketleri tekrarlama
* Değişikliğe uyum sağlamada güçlük çekmek
* Hastalığın ilerleyen yıllarında kaygı bozuklukları ve duygu durum bozuklukları da belirtilere dahil olabiliyor.

ASPERGER SENDROMU TANISI 


Genellikle 4-11 yaş aralığında görülen asperger sendromunun tanısını koyabilmek zordur. Belirtiler de kişden kişiye farklılık gösterir. Genellikle tanı, çocuğun hikayesinin dinlenmesi ve hareket, iletişim becerilerinin takip edilmesi ile konulabiliyor.

ASPERGER SENDROMU TEDAVİSİ 


Asperger sendromunun kesin tedavi yöntemi bulunmuyor. Öte yandan uygulanan bazı tedavi yöntemleri, çocuğun hayatını kolaylaştırmaya ve iyileştirmeye neden oluyor. Bu tedavi yönetmeleri arasında; sosyal beceri eğitimleri, konuşma ve dil terapileri, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi bulunuyor.