Aile destek programı’ndan 48 Milyar TL’lik destek! Ödemeler başladı..

Türkiye Aile Destek Programı, ihtiyaç sahibi ailelere aylık nakdi yardım sağlayan bir sosyal yardım programıdır. Program, hanedeki kişi başına düşen gelir tutarına göre 850 ile 1250 TL arasında değişen destek tutarları ile 12 ay boyunca desteklenmelerini sağlanıyor. Detaylar haberimizde...

Aile destek programı’ndan 48 Milyar TL’lik destek! Ödemeler başladı..

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Aile Destek Programı, ihtiyaç sahibi ailelere 12 ay boyunca aylık 850 ile 1250 TL arasında değişen tutarlarda nakdi yardım sağlıyor. Bakanlık, programın başlangıcından bu yana hanelere 48,1 milyar TL’lik destek verildiğini açıkladı. Program kapsamındaki ödemeler bugün itibariyle hesaplara yatırılmaya başlandı.

Türkiye Aile Destek Programı Nedir?

Türkiye Aile Destek Programı, ekonomik kriz nedeniyle dar ve orta gelirli hanelerin geçim sıkıntısını hafifletmek amacıyla Haziran 2022’de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Program, hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için farklı yardım tutarları ile aylık periyotta desteklenmelerini sağlamaktadır. Programın ödeme dönemi en fazla 12 aydır ve son ödeme 2023 yılı Haziran ayında yapılacaktır.

Türkiye Aile Destek Programı’ndan Kimler Yararlanabilir?

Türkiye Aile Destek Programı’ndan yararlanmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar şunlardır:

  • Başvuran kişinin Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olması
  • Başvuran kişinin yerleşim adresinin yurt içinde olması
  • Başvuran kişinin 18 yaşından büyük olması
  • Hane içinde memur, noter, muhtar, yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan veya özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunmaması
  • Başvuran kişinin cezaevi veya tutukevinde bulunan hükümlü veya tutuklu, öğrenci yurdunda kalan öğrenci, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunan kişi veya zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki asker olmaması

Başvurular e-devlet kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir. Başvuran hanelerin sosyoekonomik durumları ve gelir seviyeleri ilgili vakıflar tarafından değerlendirilmekte ve hak sahipliği kararı verilmektedir.

Türkiye Aile Destek Programı’nda Ödeme Tutarları Nasıl Belirleniyor?

Türkiye Aile Destek Programı’nda hak sahiplerine sağlanacak destek tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhil olduğu gelir aralıkları göre belirlenmektedir. Bu kapsamda aşağıdaki tabloda yer alan kişi başına düşen gelir tutarı aralıklarına göre;

Kişi başına düşen aylık gelir aralığı (TL) Aylık Destek Tutarı (TL)
450 TL ve altı 1.250
450 TL üzeri ─ 911,15 TL ve altı 1.100
911,15 TL üzeri ─ 1372,30 TL ve altı 950
1372,30 TL üzeri ─ 3.800,78 TL’den az 850

 

850 ile 1.250-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Aile Destek Programı’nda Ek Ödemeler Var mı?

Türkiye Aile Destek Programı’nda hak sahiplerine ek olarak Çocuk Desteği ve Elektrik Tüketim Desteği de sağlanmaktadır. Çocuk Desteği, hanelerin çocuklarının masraflarını karşılayabilmeleri için aylık ödeme yapmaktadır. Elektrik Tüketim Desteği ise hanelerin elektrik faturalarını ödeyebilmeleri için aylık ödeme yapmaktadır.

Çocuk Desteği kapsamında hanedeki çocuk sayısına göre aşağıdaki tabloda yer alan tutarlarda ilave destek sağlanmaktadır.

Hanedeki Çocuk Sayısı Aylık Destek Tutarı (TL)
1-2 çocuklu hanelere 350
3 çocuklu hanelere 450
4 çocuklu hanelere 550
5 ve üzeri sayıda 650

 

Elektrik Tüketim Desteği kapsamında ise hanedeki kişi başına düşen gelir tutarına göre aşağıdaki tabloda yer alan tutarlarda ilave destek sağlanmaktadır.

Kişi başına düşen aylık gelir aralığı (TL) Aylık Destek Tutarı (TL)
450 TL ve altı 100
450 TL üzeri ─ 911,15 TL ve altı 75
911,15 TL üzeri ─ 1372,30 TL ve altı 50
1372,30 TL üzeri ─ 3.800,78 TL’den az 25

 

Türkiye Aile Destek Programı Ödemeleri Ne Zaman Yapılıyor?

Türkiye Aile Destek Programı ödemeleri her ayın son haftasında hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırılmaktadır. Bakanlık, ödemelerin başladığını resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından duyurmaktadır. Hak sahipleri, e-devlet kapısı üzerinden veya banka şubelerinden ödeme bilgilerini sorgulayabilmektedir.

Türkiye Aile Destek Programı’na nasıl başvurabilirim?

Türkiye Aile Destek Programı’na başvurmak için e-devlet kapısı üzerinden veya ikametgâh adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek başvuru formu doldurabilirsiniz.

Türkiye Aile Destek Programı’ndan ne kadar süre yararlanabilirim?

Türkiye Aile Destek Programı’ndan en fazla 12 ay süreyle yararlanabilirsiniz. Son ödeme dönemi Haziran 2023’tür.

Etiketler: devlet desteği