ABD'den Sonra Biontech'in Kurucuları Da Pankreas ve Kolon Kanserlerine İlişkin Önemli Adımlar Attı!

Kanser, son yıllarda oldukça sık görülen ciddi rahatsızlıkların başında yer aldı. Özellikle sinsi ilerleyen kolon ve pankreas kanserleri, vatandaşların korkulu rüyası haline dönüştü. Bu noktada bilim dünyasından, iki kanser türüne ilişkin önemli atılımlar geldi. İşte kanser tedavilerinde ki yeniliklere ilişkin ayrıntılar…

ABD'den Sonra Biontech'in Kurucuları Da Pankreas ve Kolon Kanserlerine İlişkin Önemli Adımlar Attı!

Geçmiş yıllarda adı duyulduğunda “kesinlikle ölümcül bir hastalık” olarak değerlendirilen kanser türleri, son yıllarda her yaş grubundan ve cinsiyetten bireylerde sıklık ile gözlenmeye başlandı. Değişen beslenme alışkanlıkları, giderek dijitalleşen ve buna bağlı olarak da hareketsizleşen hayat, besinlerin içeriklerinde yer alan tehlikeler, genetik faktörler ve daha pek çok faktör çerçevesinde nerede ise bir grip gibi hızla yayılım gösteren rahatsızlıkların arasına giren kanser türleri, her ne kadar sık duyulsa da vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor.

Kanser, türleri itibari ile kimi zaman kolay fark edilebilen ve buna bağlı olarak da tedaviye hızlı yanıt veren kimi zaman ise oldukça sinsi ilerleyen ve tedavisinde geç kalınan ve maalesef ki can kayıplarına sebep olan ciddi bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Özellikle hekimlerin de onayladıkları üzere belirtileri oldukça geç fark edilen ancak yayılımı da bir o kadar hızlı olan pankreas ve kolon kanserleri, oldukça dikkatli adımlar atılmasını gerektiren türler arasında yer almaktadır.

Kanserin tedavisinin olup olamayacağı yıllardır araştırılan ve tartışmalara konu olan bir başlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda son günlerde sonuçları yayınlanan araştırmalara göre kolon ve pankreas kanserleri için önemli tedavi adımlarının atıldığı ve uygulanan tedavilerin işe yaradığı kamuoyu ile paylaşılmıştır.

ABD’den Umutlandıran Çalışma!

Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından yürütülen bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Yapılan sunumun içeriğine göre ABD’de 18 hasta ile yürütülmüş olan kalın bağırsak ve rektum kanseri ilaç tedavisinde, grupta yer alan hastaların tamamının iyileştikleri kamuoyu ile paylaşıldı.

İşin Uzmanından Değerlendirme!

ABD'den Sonra Biontech'in Kurucuları Da Pankreas ve Kolon Kanserlerine İlişkin Önemli Adımlar Attı! - Resim : 1

Kanser tedavisinde ele alınan kemoterapi çalışmalarını değerlendiren Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, pankreas kanseri tedavisi alan bazı hastaların tümör dokuları incelendiğinde T lenfositlere denk gelindiğini belirtti. Bu durumun Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi tarafından araştırıldığını belirten Yıldırım, neoantigen adı verilen proteinlerin hastaların T lenfositlerini aktif ettiğini yani bağışıklık sistemine olumlu etkilendiğini belirtti.

Biontech Harekete Geçti!

T lenfositlerinin arttığının gözlenmesi ile birlikte harekete geçen Biontech kurucuları ve MSKCC ekipleri, neoantijenler için özel olarak mRNA bazlı aşı üretimine başladı. Çalışmanın uzun vadeli sonuçları, tıp dünyası tarafından merak içerisinde bekleniyor.

Etiketler: kanser, biontech