1864’teki tarihi olay tekrarlandı: Türkiye de etkilenen ülkeler listesinde! 157 yıl sonra gerçekleşen doğa olayı Türkiye’yi de vurdu!

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, 2023 yazı küresel olarak “tarihin en sıcak yaz mevsimi” oldu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, ortalamanın çok üzerinde bir sıcaklıkla karşı karşıya kaldı. İsviçre ise 1864’ten beri “en sıcak beşinci yazını” yaşadı.

1864’teki tarihi olay tekrarlandı: Türkiye de etkilenen ülkeler listesinde! 157 yıl sonra gerçekleşen doğa olayı Türkiye’yi de vurdu!

Küresel ortalamanın üzerinde bir sıcaklık yaşanan 2023 yazı, “tarihin en sıcak yaz mevsimi” olarak kayıtlara geçti. İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisi’nin açıkladığı listede, Türkiye de sıcaklıktan etkilenen ülkeler arasında yer aldı. İsviçre ise 1864’ten beri “en sıcak beşinci ayını” yaşadı.

İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisi (MeteoSwiss), 2023 yazının küresel ısınmanın etkisini gösterdiğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, küresel olarak 1960 yılından bu yana “en sıcak Ağustos ayı” gerçekleşti.

MeteoSwiss’in yaptığı açıklamada, “Ağustos ayında küresel sıcaklık ortalaması 16,82 santigrat dereceye ulaştı. Bu değer, 1991-2020 ortalamasından 0,71 santigrat derece, daha önce en sıcak olan Ağustos 2016’dan da 0,31 derece daha fazlaydı” denildi.

Açıklamada, Ağustos ayında Avustralya, Güney Amerika, Antarktika’nın bazı kısımları, Güney Avrupa, ABD’nin güneyi ve Japonya gibi kuzey yarım kürenin çeşitli yerlerinde sıcaklığın ortalamanın çok üzerine çıktığı belirtildi.

1864’teki tarihi olay tekrarlandı: Türkiye de etkilenen ülkeler listesinde! 157 yıl sonra gerçekleşen doğa olayı Türkiye’yi de vurdu! - Resim : 1

TÜRKİYE DE SICAKTAN BUNALDI

2023 yazının da küresel ortalamaya göre “tarihin en sıcak yaz mevsimi” olduğu vurgulanan açıklamada, Avrupa’nın birçok bölgesinde de sıcaklığın normalin üzerinde seyrettiği kaydedildi. Özellikle Fransa’dan başlayarak Portekiz ve İtalya’ya kadar uzanan bir sıcak hava dalgasının etkili olduğu söylendi.

1864’teki tarihi olay tekrarlandı: Türkiye de etkilenen ülkeler listesinde! 157 yıl sonra gerçekleşen doğa olayı Türkiye’yi de vurdu! - Resim : 2

Açıklamada, Türkiye ve Doğu Avrupa’nın da sıcaklıktan olumsuz etkilendiği ifade edildi.

İsviçre’nin ise sıcaklık ölçümlerinin başladığı 1864 yılından bu yana “beşinci en sıcak yazını” geçirdiği bildirildi. Açıklamada, Alpler’in kuzeyinde iki, güneyinde ise üç kez sıcak hava dalgası yaşandığı, ülkenin batısında yağışların azaldığı, güneydeki Valais kantonunda ise Ağustos sonunda hava soğuyup yağışların arttığı kaydedildi.