1 Ağustos Pazartesi EYT'de son durum! Formüller belli oldu! Yaşa takılmadan, erken emekli olmak artık mümkün!

Uzun yıllardır hükümet yetkililerine seslerini duyurmaya çalışan EYT’liler için sevindiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Çalışmalarına başlanan EYT yasası için üzerinde durulan formüller şekil almaya başladı. İşte milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren EYT çalışmalarına ilişkin güncel ayrıntılar…

1 Ağustos Pazartesi EYT'de son durum! Formüller belli oldu! Yaşa takılmadan, erken emekli olmak artık mümkün!

Emekli olmak, işgücü kaybının yaşanacağı yaşlılık dönemlerini madden garanti altına almayı planlayan tüm vatandaşların hayalleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda kurulan hayallerin gerçekleşmesi için atılması gereken adımlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olma şartlarını 3 başlık altında belirlemiştir. Kişi özelinde hesaplanan emekli maaşlarına erişim sağlayabilmek için yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarının sağlanması gerekmektedir. Ancak bu şartlar bazı durumlarda esnetilebilmekte bazı durumlarda ise büyük engellere sebep olabilmektedir.

1999 tarihinde değişen sigorta kanunu, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen emekli olma şartlarının milyonlarca vatandaşı mağdur etmesine sebep olmuştur. Öyle ki sigorta giriş tarihi 1999 senesinden önce olan vatandaşlar yaşa takılmış ve diğer iki şartı yerine getirmiş olmalarına rağmen emekli olamamışlardır.

Yaşadıkları mağduriyetlerin ortadan kaldırılması adına yıllardır hükümet yetkililerine seslenen EYT’liler, her dönem de olduğu gibi bu dönemde de yetkililere seslenmiş ve bu sever seslenişlerine olumlu yanıt alabilmeyi başarmışlardır. Sene başında, konuya yönelik açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu yıl içerisinde EYT konusuna el atılacağını bildirmiştir.

Sene başında Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklamanın ardından umutlanan EYT’liler için geri sayım artık başladı. Geçtiğimiz günlerde 3600 ek gösterge çalışmalarının tamamlanmasından sonra harekete geçen bakanlık, ETY komisyonu kurdu ve düzenleme çalışmaları için start verdi. EYT çalışmalarının neye göre yapılacağı ise merak konusu oldu.

EYT İÇİN İLK FORMÜL BELLİ OLDU!

1 Ağustos Pazartesi EYT'de son durum! Formüller belli oldu! Yaşa takılmadan, erken emekli olmak artık mümkün! - Resim : 1

Şimdilerde EYT çalışmalarının neye göre yapılacağı netlik kazanmış olmasa da kulislerden gelen bilgilere göre erkeklerde 9 bin, kadınlarda ise 7 bin 200 prim gününü tamamlayan vatandaşların, yaşı beklemeden emekli olabilmeleri üzerinde durulduğu bilgisi kaydedildi.

PRİM ÖDEMELERİ TAMAMLANABİLECEK!

EYT dışında bir de emeklilikte prime takılanlar için çalışmalar yapılacağı ve eksik prim günlerine bağlı olarak daha düşük emekli maaşı ile emekli olunabilmesi üzerine odaklanıldığı iddia ediliyor.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bakan Bilgin, EYT çalışmalarının en geç 2023 yılının ocak ayında Meclis’e sunulacağını belirtti.

Etiketler: EYT, son durum, vedat bilgin