Eskişehir'in 25 Yıllık Belediye Başkanı: Yılmaz Büyükerşen Kimdir?

86 yaşındaki Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'de 25 yıldır belediye başkanı. Mart 2024 yerel seçimlerinde de belediye başkan olmak isteyen Yılmaz Büyükerşen'in biyografisi ve kariyeri araştırılıyor. Peki, Yılmaz Büyükerşen Kimdir? Yılmaz Büyükerşen Kaç Yaşında? Yılmaz Büyükerşen Nereli? Yılmaz Büyükerşen ne mezunu? İşte Yılmaz Büyükerşen hakkında tüm detaylar...

Eskişehir'in 25 Yıllık Belediye Başkanı: Yılmaz Büyükerşen Kimdir?

Yılmaz Büyükerşen kimdir sorusuna cevap vermeden önce Yılmaz Büyükerşen'in 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde beşinci kez Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmek için CHP'den aday adaylığı başvuru yaptığı bilgisini verelim. Yılmaz Büyükerşen kimdir? Yılmaz Büyükerşen kaç yaşında? Yılmaz Büyükerşen nereli? şeklinde soruların cevapları da araştırılıyor. Yılmaz Büyükerşen biyografisi ve kariyeri hakkında detaylar içeriğimizde sunulmuştur. 

Yılmaz Büyükerşen Kimdir: Biyografisi ve Kariyeri

Yılmaz Büyükerşen 8 Kasım 1936 yılında Eskişehir’de dünyaya gelmiştir.

Yılmaz Büyükerşen 1962 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında gazetecilik, karikatüristlik ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Öğrenci arkadaşlarıyla birlikte kan bankasına kan satarak elde edilen gelirle Oda Tiyatrosu ve Belediye Tiyatrosunun kuruluşunda yer aldı.

Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu.

Aynı kurumda Maliye Kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başladı.

Yılmaz Büyükerşen
Fotoğraf: Yılmaz Büyükerşen

1966 yılında doktor, 1968 yılında doçent oldu.

1973 yılında profesörlüğe yükseltildi.

1976 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’nin başkanlığına seçildi.

1980 yılında yapılan seçimlerle yeniden akademi başkanlığına getirildi.

Ankara’daki TRT yayınlarının İstanbul’dan sonra ikinci il olarak Eskişehir'den izlenmesi için akademide TV verici istasyonu ile siyah-beyaz eğitim stüdyolarını kurdu.

Daha sonra da Türkiye’de ilk renkli TV sistemini Eskişehir’de kurdu.

Yılmaz Büyükerşen, 1971 yılında iletişim teknolojisinin eğitimde kullanılması ve uzaktan öğretim yöntemlerinin Türk eğitim sisteminde yer almasına yönelik çalışmalara başladı.

Bu çalışmalar sonucunda, 1973 yılında “Türkiye için Açıköğretim Modeli” projesini hazırladı.

Bu proje, YÖK Kanunu ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile hayata geçirildi ve Açıköğretim Fakültesi olarak ülke çapında ve Batı Avrupa'nın 6 ülkesi ile Kuzey Kıbrıs'taki Türkler için uygulamaya konuldu.

Yılmaz Büyükerşen Rektörlük Dönemi

Yılmaz Büyükerşen
Fotoğraf: Yılmaz Büyükerşen

Yılmaz Büyükerşen, 1982 yılında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı. Bu görevi, 1987 yılında ikinci kez rektörlüğe atanmasıyla birlikte sürdürdü.

Yılmaz Büyükerşen, 1992 yılında yapılan rektörlük seçiminde en yüksek oyu alarak üçüncü kez Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne seçildi. Ancak, YÖK Kanununa ilave edilen “iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz” hükmü nedeniyle, bu görevi 1993 yılında sona erdi.

Büyükerşen’in rektörlüğü döneminde, üniversitenin öğrenci sayısı, öğretim elemanı sayısı ve uluslararası tanınırlığı arttı.

Büyükerşen, aynı zamanda “Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu” üyeliği ve kurulun 2 dönem başkanlığını yaptı. 1993 yılında Yüksek Kurul yerine RTÜK Kanununun çıkarılması ile görevinden ayrıldı.
Yılmaz Büyükerşen, akademik kariyeri boyunca çeşitli eğitim, araştırma ve yayın kurumlarının kuruluşuna öncülük etti.

Büyükerşen, 1993 yılından sonra Anadolu Üniversitesi Uzaktan Öğretim Anabilim Dalı Başkanlığının yanı sıra İletişim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevinde de bulundu.

Ayrıca, kurucuları arasında yer aldığı “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı”nın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Vakıf, bütün Türkiye'de "Çağdaş Halkevleri ve Köy Enstitüleri Modeli” diye nitelendirilen “Eğitim Parkları” ve “Semt Eğitim Birimleri”nin kuruluş çalışmalarını sürdürdü.

Yılmaz Büyükerşen Belediye Başkanlığı Dönemi

Yılmaz Büyükerşen
Fotoğraf: Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı

Yılmaz Büyükerşen, 18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti (DSP) listesinden girdiği seçimde oyların %44’ünü alarak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi.

Büyükerşen, belediye başkanlığı döneminde, aynı zamanda Avrupa Komisyonu Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Delegasyonu Başkanlığına getirildi. Bu görevi, 2004 yılına kadar sürdürdü.

Yılmaz Büyükerşen, 29 Mart 2004 yerel seçimlerinde, oyların %44,76’sını alarak, ikinci kez Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmiştir. Bu seçimde, Büyükerşen’in en yakın rakibi, oyların %41,35’ini alan AK Parti adayı Faruk Karaçay olmuştur.

Yılmaz Büyükerşen, 24 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmiştir. 2009 seçimlerinde, oyların %51,50’sini alarak üçüncü kez (DSP) 2014 seçimlerinde ise oyların %45,2’sini alarak dördüncü kez (CHP) Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Seyhan Büyükerşen ile evlidir ve iki çocuk ve iki torun sahibidir.

Yılmaz Büyükerşen’in Instagram’da @yilmazbuyukersen kullanıcı adıyla, X platformunda ise (Twitter) @Y_Buyukersen kullanıcı adıyla yer alıyor.

Yılmaz Büyükerşen Haberleri için burayı takip edebilirsiniz.