WhatsApp, Facebook, Instagram ve TikTok derken, Apple da gizlilik ihlali ile gündeme geldi! Aman dikkat! Apple kullanıyorsanız, güvende olmayabilirsiniz!

Dünyanın teknoloji devlerinden biri olan özellikle de piyasa sürdüğü telefon türü aygıtlar ile çok fazla kullanıcısı bulunan Apple, son olarak güvenlik ihlali yapıyor olmasıyla gündeme geldi.

WhatsApp, Facebook, Instagram ve TikTok derken, Apple da gizlilik ihlali ile gündeme geldi! Aman dikkat! Apple kullanıyorsanız, güvende olmayabilirsiniz!

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen seçimlerde Facebook’un başkan adayı Donald Trump’a kullanıcı verilerini sağladığı iddiası ile gündeme gelen ‘Gizlilik İhlali’ konusu, son zamanlarda internetin en çok tartışılan yanlarından biri oldu. WhatsApp’ın verilerini Facebook ile paylaşacağını açıklaması ve yeni bir gizlilik sözleşmesine kullanıcılarını zorlamaya kalkmasıyla daha sert tartışmaların olduğu bu arenaya son hamleleri ile Instagram ve TikTok’ta eklendi.

Siber uzmanlarının sürekli olarak teknoloji kullanıcılarını uyardığı gibi interneti güvenli bir şekilde kullanmanın en etkili yolu yüksek gizlilik iken; WhatsApp, Facebook, Instagram ve TikTok gibi uygulamaların bu sınırı ihlal etmesi teknoloji kullanıcılarını düşündürmeye başladı. Bu kez gizlilik ihlaline yol açmaya çalıştığı iddia edilen marka Apple oldu. Şimdiye dek yüksek güvenlik önlemleri ile dikkat çeken ve işletim sistemi olan iOS güncellemelerinde özellikle de bu önlemlere değinen Apple’ın bir hareketi kafaları karıştırdı.

APPLE, GİZLİLİKTEN YANA TAVIR SERGİLEMİŞTİ

WhatsApp, Facebook, Instagram ve TikTok derken, Apple da gizlilik ihlali ile gündeme geldi! Aman dikkat! Apple kullanıyorsanız, güvende olmayabilirsiniz! - Resim : 1

Dünya genelinde iki geliştirici tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunun kamuoyu ile paylaşılması Apple hakkında kafaları karıştırdı. Önceden yüklenmiş olan App Store, Apple Music, Apple TV, Books ve Stocks uygulamalarıyla kullanıcılarını izledikleri hisse senetlerine kadar pek çok verisini elde etmek için Apple’ın takip ettiğini iddia eden geliştiriciler, ‘güvende değilsiniz’ dedi.

Her şeyden önce gizlilik demesiyle dikkat çeken, hatta ‘Gizlilik’ sayfasında; “Gizlilik temel bir insan hakkıdır. Aynı zamanda temel değerlerimizden biridir. Bu yüzden ürünlerimizi ve hizmetlerimizi onu korumak için tasarlıyoruz” ifadelerine yer veren Apple’ın bu tavrı, dünya kamuoyunda ciddi tepkiler almasına yol açtı.

ARAŞTIRMACILAR, VİDEOLAR İLE İDDİALARINI GÜÇLENDİRDİ

Geliştiriciler adına araştırmaları gerçekleştiren Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry isimli iki araştırmacı Twitter’da bilgilerin Apple tarafından nasıl saklandığını gösteren videolar yayınlayarak, gizlilik ihlaline ilişkin iddialarını güçlendirdi. Geçtiğimiz aylarda ‘uygulama sizin takip etsin mi?’ sorusunu kullanıcılarına sormaya başlamış olan Apple’ın neden gizlilik konusunda taraf değiştirdiği ise, teknoloji kullanıcılarının ana sorusu oldu.

Öte yandan yapılan araştırmalar kapsamında bu duruma yalnızca iOS 14.6’da rastlanıldığı ve iOS 16’da analitik verilerin toplanıp toplanmadığının ise belli olmadığı belirtildi.