Üzümün Sağlığınıza 8 Önemli Katkısı: Çekirdeğiyle Tüketmenin Faydaları

Kırmızı, yeşil veya siyah... Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan üzüm, sadece lezzetli olmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık için önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. Adeta şifa deposu

Üzümün Sağlığınıza 8 Önemli Katkısı: Çekirdeğiyle Tüketmenin Faydaları

Başta K, C, A ve B vitamini ile potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum olmak üzere vitamin-minerallerden oldukça zengin bir meyve olan üzümün en önemli özelliği ise çok güçlü bir antioksidan olması. Üzüm içeriğindeki resveratrol ile antosiyanin gibi antioksidanlarla vücudumuzdaki hücreleri yeniliyor ve bu sayede başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın gelişme riskini azaltıyor, cildin erken yaşlanmasını da önlüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can üzümün antioksidanlarının en çok kabuğu ve çekirdeğinde olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle üzüm yerken çekirdeklerini çıkarmayın, kabuğunu soymayın. Bir küçük boy kase üzüm 100 kalori ve 25 gram karbonhidrat içeriyor. Günde bir küçük boy kase tüketmek, üzümün şifasından faydalanmak için yeterli gelecektir. Ayrıca yoğun karbonhidrat içeriği nedeniyle özellikle diyabet hastalarının üzüm yerken porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri gerekiyor” diyor. Covid-19’a karşı vücut direncini artırıyor Özellikle içeriğindeki C vitamini ve polifenollerden zengin antioksidan sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Böylece başta Covid-19 olmak üzere vücudun enfeksiyonlara karşı olan direncini arttırıyor.

Üzümün Vitamin ve Mineral Zenginliği: K, C, A ve B Vitaminleri ile Mineraller

Üzüm, K, C, A ve B vitaminleri ile potasyum, sodyum, fosfor ve magnezyum gibi vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin bir meyvedir.

Güçlü Antioksidan Özellikleri

Üzüm, içeriğindeki resveratrol ve antosiyanin gibi güçlü antioksidanlarla vücuttaki hücreleri yenileyerek kanser riskini azaltır ve cildin erken yaşlanmasını önler.

Üzümün Sağlığınıza 8 Önemli Katkısı: Çekirdeğiyle Tüketmenin Faydaları - Resim : 1

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

İçeriğindeki C vitamini ve polifenoller sayesinde üzüm, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırır, özellikle Covid-19 gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlar.

Kalp Sağlığını Destekler

Üzüm, içeriğindeki resveratrol sayesinde kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kalp sağlığını korur. Ayrıca yüksek potasyum içeriği ile kan basıncını düşürmede etkilidir.

Kansere Karşı Koruyucu Etki

Üzüm, özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketildiğinde içeriğindeki resveratrol sayesinde kanser hücrelerinin fonksiyonlarını bozabilir ve toksik etkilerini azaltabilir.

Yaşlanmayı Geciktirir

Üzüm, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak cildin yaşlanmasını geciktirir ve cildin gergin ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Diyetlerde Tatlı Alternatifi

Üzüm, doğal meyve şekeri içerir ve lifli bir meyvedir, bu nedenle zayıflama diyetlerinde iyi bir tatlı alternatifi olabilir.

Göz Sağlığını Destekler

İçeriğindeki resveratrol sayesinde üzüm, gözdeki retina hücrelerini güneşin zararlı etkilerinden korur ve göz sağlığını destekleyen antioksidanlar içerir.

Kabızlığı Önler

Üzüm, bol lif içeriğiyle kabızlığı engelleyebilir ve kolon kanseri riskini düşürebilir.

 

 

Etiketler: üzüm, kanser