Uzman doktor uyardı: Böbrekleri korumak için bu gıdalardan uzak durun!

Böbrek hastaları ve böbrek yetmezliği olanların beslenme programı hayati önem taşıyor. Beslenme uzmanları, bu hastalıklara sahip olan kişilerin günlük tükettikleri öğünlerde nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı…

Uzman doktor uyardı: Böbrekleri korumak için bu gıdalardan uzak durun!

Günümüzde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan böbrek yetmezliği konusunda uzmanların uyarıları dikkat çekiyor. Bu hastalığın ağır seviyeye gelmediği sürece fark edilmemesi yüzünden pek çok kişi hayatının şokuyla karşılaşıyor. Özellikle böbrek yetmezliğine sebep olan unsurların yüzde 60-65’i şeker ve tansiyon hastalıklarından kaynaklanıyor. Böbrek hastalarının bu sebeple beslenmelerine çok önem vermesi gerekiyor.

Böbrek Hastalarına Tuz ve Şeker Yasak

Uzman doktor uyardı: Böbrekleri korumak için bu gıdalardan uzak durun! - Resim : 1

Nefroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Mustafa Eren, böbrek hastalarının beslenirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. Böbrek hastalıklarının en çok şeker ve tansiyon hastalıkları yüzünden ortaya çıktığını söyleyen doktor, tedaviyi geciktirmemeni ve sağlıklı beslenmenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Uzman doktor Eren’e göre böbrek hastaları unlu mamuller, yağ, şeker, meyve, kuruyemiş gibi kalorisi yüksek gıdaları azalmalılar. Hpertansiyon hastası olmamak için tuzlu beslenmeyi azaltmanın çok önemli olduğunu hatırlatan Dr. Eren, peynir, zeytin, ekmek, salça, turşu gibi gıdalardaki tuza dikkat çekiyor.

Böbrek Hastalarına Beslenme Tavsiyesi

Uzm. Dr. Mustafa Eren, protein bakımından zengin gıdaların böbrek sağlığını bozduğunu söyledi: “Hafif derecede böbrek yetersizliği olanların aşırı protein tüketiminden kaçınmaları gerekir. Orta düzeyde böbrek yetmezliği olanların proteinli gıdaları biraz azaltması önerilir.” Uzman doktor ayrıca ağır böbrek yetmezliği olan hastaların ise proteinli gıdaları yarı yarıya azaltarak beslenmeye önem vermeleri gerektiğini belirtiyor.

Zorunlu olmadıkça ağrı kesici ilaç kullanılmamasını vurgulayan Dr. Eren, aynı zamanda susuz kalmamaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor: “Sağlıklı böbrekler için günde en az 2 litre kadar su içilmelidir. Kalp yetersizliği ve ödem şikayeti olanlarda aşırı su içmek, vücuttaki ödemin artmasına ve nefes darlığına neden olabilir.” Kalp yetersizliği olan kişilerde fazlaya kaçmadan su içmenin önemini hatırlatan Uzm. Dr. Mustafa Eren, böbreklerin sağlıklı çalışmasında suyun önemli olduğunu söyledi. Doktora göre özellikle gün içinde yoğun fiziksel aktivite yapan kişilerin yeteri miktarda su içmeye özen göstermesi gerekiyor.