Uludağ’da ayılar dükkanlara dadandı! Korku dolu anlar yaşandı..

Bursa’nın Uludağ'da ayı dehşeti! Kış uykusuna yatmayan ayılar, aç kaldıkları için dükkanlara girmeye başladı. Gece saatlerinde çöp konteynerlerinde yemek bulamayan ayılar, market, restoran ve eğlence merkezlerinin mutfaklarına daldı. İşte detaylar...

Uludağ’da ayılar dükkanlara dadandı! Korku dolu anlar yaşandı..

Bursa’nın Uludağ ilçesinde, kış uykusuna yatmayan ayılar, aç kaldıkları için dükkanlara girmeye başladı. Gece saatlerinde çöp konteynerlerinde yemek bulamayan ayılar, market, restoran ve eğlence merkezlerinin mutfaklarına daldı. Cam, çerçeve bırakmayan ayılar, mutfaklarda ne var ne yok boşalttı. Sabah işe gelen esnaflar, içeri girdiklerinde büyük bir şok yaşadı. Bazı camlarda ayıların pençe izleri kalırken, bazı demir kapılar ise hasar gördü. Toplamda 300 bin lira üzerinde zarar oluşturan ayı ailesi, sabah saatlerinde doğal alanlarına doğru ormanda kayıplara karıştı.

 

Ayı Popülasyonu Arttı, Tehlike Büyüdü

Türkiye’de son dönemde popülasyonları ciddi şekilde artan ayılar, insanların yaşam alanlarına yaklaşmaya başladı. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde sıkça görülen ayılar, Uludağ ve Kartepe gibi kış turizminin önemli merkezlerinde de ortaya çıktı. Ayılar, kış uykusuna yatmadan önce yiyecek stoklamak için şehir merkezlerine kadar iniyor. Bu da hem insanlar hem de ayılar için tehlike oluşturuyor. Ayılar, insanlara saldırabiliyor, maddi hasara yol açabiliyor ve insanların bıraktığı çöplerle beslenerek sağlıklarını bozabiliyor.

Uludağ’da ayılar dükkanlara dadandı! Korku dolu anlar yaşandı.. - Resim : 1

Ayı Sorununa Çözüm Aranıyor

Ayılarla ilgili yaşanan sorunlara çözüm bulunması için Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği yapılması gerekiyor. Ayıların doğal yaşam alanlarının korunması, besin kaynaklarının artırılması, çöp konteynerlerinin ayı geçirmez hale getirilmesi, ayı yemleme istasyonlarının kurulması, ayıların izlenmesi ve sayımı, ayı saldırılarına karşı önlem alınması, ayılarla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması gibi çeşitli adımlar atılması gerekiyor. Ayrıca, ayıların insanlarla karşılaşmaları durumunda ne yapılması gerektiği konusunda da halka bilgi verilmesi önem taşıyor.

Etiketler: güncel