Türkiye’ye Dünya Bankası’ndan 18 milyar değerinde ek kaynak

Dünya Bankası, Türkiye için önümüzdeki üç yıl içinde 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar ve toplamda 35 milyar dolarlık bir mali paket sunmayı planlıyor. Bu paket, Türkiye’nin ekonomik istikrarını sağlamak için izlediği politikalara destek vermeyi ve özel sektöre yardım etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası, ayrıca iklim değişikliği ve ihracat sektörü gibi öncelikli alanlarda da katılımını arttırmayı hedefliyor. Detaylar haberimizde...

Türkiye’ye Dünya Bankası’ndan 18 milyar değerinde ek kaynak

Dünya Bankası, Türkiye’ye ekonomik istikrarını sağlamak ve özel sektöre destek vermek için 35 milyar dolarlık bir mali paket sunacağını açıkladı. Paketin 18 milyar doları yeni operasyonlar için ayrıldı. Dünya Bankası, iklim değişikliği ve ihracat sektörü gibi öncelikli alanlarda da katılımını arttırmayı planlıyor.

 

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE’YE 35 MİLYAR DOLARLIK MALİ PAKET SUNACAK

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye için önümüzdeki üç yıl boyunca yeni operasyonlar kapsamında 18 milyar dolarlık kaynak sağlamayı ve toplamda 35 milyar dolarlık bir mali paket sunmayı planladıklarını duyurdu. Lopez yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ekonomik istikrarını sağlamak için izlediği politikalara destek vermekte kararlıyız. Mevcut 17 milyar dolarlık programımızın yanı sıra, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu’na sunulmak üzere 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlıyoruz. Bu tutar, hükümete doğrudan kredi verilmesini ve özel sektöre yardım edilmesini içermektedir.

 

Türk özel sektörüne yönelik yardım, doğrudan yatırım, garantiler ve yaklaşık 5 milyar dolarlık ticari finansmanın mobilize edilmesi şeklinde olabilir. Bu nedenle, Banka Grubu Yönetim Kurulu’nun farklı operasyonları onaylamasına bağlı olarak, tüm finansman araçları göz önüne alındığında bu, yaklaşık 35 milyar dolarlık geçici bir toplam mali paket anlamına gelmektedir. Bu paket, yönetimin makroekonomik istikrarı geri kazanmak için gösterdiği güçlü iradeye ve daha da önemlisi attığı adımlara bir cevaptır. Ve bu paket, Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolunun kaynakları harekete geçirme yeteneğinden faydalanmaktadır. Dünya Bankası programı açısından, halen aktif olduğumuz öncelikli alanlara ve özellikle de bu yaz yaşanan rekor sıcaklıkların da ortaya koyduğu gibi çok acil bir konu olan iklim değişikliğine katkımızı devam ettirmeyi hedefliyoruz. TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikası, Hazine ve Maliye Bakanlığının mali açığı düşürme önlemleri doğru yönde atılan adımlardır” dedi.

İHRACAT SEKTÖRÜNE DESTEK ARTACAK

Ülkenin mevcut durumuna yanıt olarak, ihracat sektörü gibi diğer bazı alanlarda da katılımlarını arttırmayı planladıklarını belirten Lopez, "IBRD ekibimiz şu anda kısmi kredi garantisi üzerinde çalışıyor, MIGA ticaret finansmanı için kısa vadeli garantiler olanağını inceliyor ve IFC, yatırım olanaklarına bağlı olarak, ticaret ve tedarik zinciri garantilerinin yanında uzun vadeli finansman yoluyla ihracat sektörünü desteklemek için müdahalelerini önemli ölçüde genişletmeyi planlıyor” diye konuştu.

Etiketler: ekonomi