Türkiye’nin yeni fay haritası açıklandı: 6 Şubat Depremleri Sonrası Türkiye’de Fay Sayısı 500’e Yaklaştı! 45 İl ve 110 İlçe Risk Altında

Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin deprem gerçeğini gözler önüne seren bir çalışma yaptı. Türkiye'nin fay haritası 2012 yılından bu yana ilk kez güncellendi. Yeni haritaya göre Türkiye'deki aktif fay sayısı 500'e çıkarken, 45 il ve 110 ilçe aktif fay hatları üzerinde yer aldı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, yeni haritadaki farklılıkları ve deprem riskinin dağılımını açıkladı.

Türkiye’nin yeni fay haritası açıklandı: 6 Şubat Depremleri Sonrası Türkiye’de Fay Sayısı 500’e Yaklaştı! 45 İl ve 110 İlçe Risk Altında

 

Türkiye’de 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrasında yeni fay hatları tespit edildi. 1990’lı yıllarda 150 civarında olan fay sayısı bugün 500’e yaklaştı. Türkiye Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan yeni deprem haritası, 45 il ve 110 ilçenin diri fay hattı üzerinde bulunduğunu ortaya koydu.

CNN Türk’te yayınlanan programda yeni fay haritasını değerlendiren deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, yeni haritanın çok şaşırtıcı sonuçlar içermediğini belirtti. Pampal, Türkiye’nin en tehlikeli fay kuşaklarının Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı olduğunu vurguladı.

‘BU FAYLAR 8 KEZ BÜYÜK DEPREM ÜRETTİ’

Pampal, Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan’dan başlayarak İstanbul’a kadar uzanan ve Türkiye’nin sınırları içinde bin 500 kilometre boyunca devam eden bir fay olduğunu söyledi. “Bu fay, Anadolu levhasıyla Avrasya levhasının sınırını oluşturan doğrultu atımlı transform fay özelliğinde bir fay. Bu fayın üzerinde zaten 39 ve günümüze kadar yaklaşık 8, 7 ve üzerinde deprem üretti bu fay” diyen Pampal, şöyle devam etti:

“1912 yılında Mürefte depremiyle Tekirdağ civarından başladı İstanbul’a doğru, Marmara Denizi’nin içinde de kırıldı bir miktar orta Marmara fayına kadar geldi. Sonra 39, 42, 43, 50’li yıllar, 60’lı yıllar… 8 kez kırıldı bu fay. Yıktı geçti. Erzincan’da 39 depreminde, milat kabul ettik. Haritamızı ve yönetmeliğimizi ona göre hazırladık.”

‘YENİ KEŞFEDİLEN VEYA KEŞFEDİLEMEYEN FAYLAR DA VAR’

Pampal, Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı’nın da Arap levhasıyla Anadolu levhasının sınırını oluşturduğunu ve bu fayların da büyük depremler üretebildiğini anlattı. “Bu Ölüdeniz fay özellikle Kızıldeniz’in sağ, boynuz gibi olan kesiminden başlayıp İsrail, Lübnan, Suriye üzerinden Hatay civarında Türkiye’ye giren Ölüdeniz fayı ve Kahramanmaraş son depremi üreten bölge burası. Türkoğlu civarında başladı güneye ve kuzeye doğru devam etti. Yaklaşık 400 kilometre kırıldı. Bu fay da Karlıova’da Kuzey Anadolu Fay’ıyla kesişiyor” dedi.

Pampal, yeni haritada yer alan bazı fayların ise daha önce bilinmediğini veya keşfedilemediğini ifade etti. “Malatya civarında, Doğanhisar, Yeşilhisar artçı depremleri oldu. Bunlar yeni bir fay değerlendirmesi yapan meslektaşlarımız oldu. Sonradan anlaşıldı ki, Türkiye diri fay haritasında görünmüyor ama meslektaşlarımız bağımsız olarak bir doktora çalışması üretmek adına çalışmalar yapmış, bu fayları haritalamışlar biliniyor. Üstelik 6 Şubat depremlerinde yüzey kırığı da vermiş” diye konuştu.

‘KÜÇÜK FAY BÜYÜK DEPREM DEMEK OLMAYABİLİR’

Pampal, Türkiye’de özellikle Batı Anadolu’da Gediz grabeni, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Simav, Sultandağı, Orta Anadolu’da Tuz Gölü Fayı ve Orta Anadolu Fay Zonu, Deriler Fayı ve Ecemiş Fayı gibi çok önemli faylar olduğunu söyledi.

Yeni haritada gösterilen bazı fayların ise ana faylara göre daha küçük ölçekli olduğunu belirten Pampal, “Bu ana fayların çevresinde Doğu Anadolu Fayı’nı, Kuzey Anadolu Fayı’nı, Ölüdeniz Fayı, Batı Ege graben sistemini oluşturan fayların ana fayları civarında bunlar tabi kısmen daha küçük ölçekli faylar. Doğal olarak da daha küçük ölçekli depremler üretebilir. Ama illa küçük fay küçük deprem demek değil. Böyle genellenebilir. Bunun dışına çıkan örnekler Türkiye ve dünyada da var. Türkiye’nin en önemli şansızlığı. Mesela Erzincan buna çok tipik bir örnektir. Türkiye’de yaklaşık 50 yılda bir yıkılır Erzincan. Kuzey Anadolu Fayı’nın tam üzerinde” dedi.

Etiketler: Fay Hattı, Türkiye, deprem