2024 Yılı Memur maaşı, emekli aylıklarına zam ve kira artış oranı belli oldu: 2024 SGK, BAĞ-KUR emekli maaş oranları belli oldu!

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon, ağustos ayı enflasyon rakamını 9,09 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon piyasa beklentilerini aşarak yüzde 58,94’e yükseldi. Bu rakam, memur maaşı ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranını da belirledi. SGK, BAĞ-KUR emeklilerinin enflasyon farkı oranı ise 2024 yılı için belli olmaya başladı. İşte detaylar…

2024 Yılı Memur maaşı, emekli aylıklarına zam ve kira artış oranı belli oldu: 2024 SGK, BAĞ-KUR emekli maaş oranları belli oldu!

Ağustos ayı enflasyon verileri, memur, memur emeklisi, SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin yakından takip ettiği bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Ağustos'ta enflasyon aylık yüzde 9,09 olarak gerçekleşti. Bu durum, SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin enflasyon farkını şimdiden belirliyor. Ayrıca, memur ve memur emeklileri için de 2024-2025 yıllarındaki maaş artışlarına ışık tutuyor.

Ağustos enflasyon verilerine göre, SGK ve BAĞ-KUR emeklileri temmuz ayı için yüzde 9,49, ağustos ayı için de yüzde 9,09 enflasyon farkını hak etmiş durumda. Bu, sadece 2 ay içinde alacakları zam oranının yüzde 19,44'e ulaştığını gösteriyor. Ancak bu zam, ocak ayında maaşlara yansıyacak ve her ay açıklanan enflasyon oranıyla birikimli olarak hesaplanacak. Memur ve memur emeklileri için ise enflasyon oranları aylık olarak birikimli olarak hesaplandığı için zam oranı Ocak ayında netleşecek. Geriye sadece eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması kaldı.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 58,94'e yükseldi. Bu rakam, memur maaşı ve emekli aylıklarının belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. 2024-2025 yıllarındaki maaş artışlarının görüşüldüğü 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nde, Ocak 2024 için yüzde 15 zam kararı alındı. Ağustos enflasyonunun yüzde 9,09 olarak gerçekleşmesi, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden gelen zam oranının üzerinde bir zammı hak ettiği anlamına geliyor.

Ayrıca, iş yerlerine yapılacak kira zammı oranı da Ağustos enflasyonu ile belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre iş yerlerine yapılacak kira zammı oranı yüzde 56.28 oldu. Geçtiğimiz ayın oranı yüzde 57.45 idi. Konutlarda ise kira artış oranı geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 25 olarak sabitlendi ve bu karar 2 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Bu veriler, maaşlarını ve kira fiyatlarını etkileyen binlerce kişi için önem arz ediyor ve gelecek aylarda yapılacak zamların şekillenmesine katkı sağlıyor.