Trafikte kural ihlali yaparken, artık iki kere düşünün! Trafik cezaları zamlandı! 2023 yılında bir ihlal için 20 bin TL ödeyebilirsiniz!

Trafiğin düzenini sağlamak için getirilmiş olan trafik kurallarının ihlalinde ödenen trafik cezalarının yeniden değerleme oranının belli olmasıyla birlikte 2023 yılında ulaşacakları tutarlar da belli oldu.

Trafikte kural ihlali yaparken, artık iki kere düşünün! Trafik cezaları zamlandı! 2023 yılında bir ihlal için 20 bin TL ödeyebilirsiniz!

Trafikte daha güvenli bir sürüş deneyimini garantilemek için yasalarca getirilmiş olan trafik kuralları arasında kırmızı ışık ihlalinden hız sınırına kadar pek çok kural bulunuyor. Bu kuralların ihlali halinde sürücüler, maddi cezalar başta olmak üzere pek çok yaptırım ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu yaptırımlar kapsamında belirlenen maddi cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artıyor. 2023 yılı için de yeniden değerleme oranı netleşmiş bulunuyor.

Her yıl ekim ayının enflasyon rakamlarının ortaya çıkması ile belirlenen yeniden değerleme oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kasım ayının ilk haftası açıkladığı ekim ayı enflasyon oranlarınca netlik kazandı. 2022 yılının değerleme oranınca artacak olan trafik cezaları da bu değerinin ortaya çıkması ile birlikte belli olmaya başladı. Bu kapsamda en yüksek trafik cezası 20 bin 977 TL’ye yükseldi.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI TRAFİK CEZALARINI ARTIRDI

Trafikte kural ihlali yaparken, artık iki kere düşünün! Trafik cezaları zamlandı! 2023 yılında bir ihlal için 20 bin TL ödeyebilirsiniz! - Resim : 1

Enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından yeniden değerleme oranı yüzde 122’nin üzerinde gerçekleşti. Bu kapsamda yeniden değerlenme oranının Resmi Gazete’de olduğu gibi yayımlanması halinde kırmızı ışık ihlali ile hız sınırını yüzde 10 ila 30 arasında aşma cezasının 951 TL’ye yükseleceği öğrenilirken, trafiğe sigortasız çıkma, emniyet kemeri takmama ile takip mesafesini korumamanın cezasının 436 TL’ye; hız sınırının yüzde 50’nin üzerinde aşılması, plakanın okunur olmasını engelleme, emniyet şeridi ihlali gerçekleştirme, alkollü araç kullanma ve yetki dışında siren çalma gibi ihlallerin cezası ise 4 bin 64 TL’ye çıkacak.

Aynı şekilde yeniden değerleme oranı baz alındığında sahte plaka kullanmanın cezası 2 bin 312 TL’ye çıkacakken, plakanın okunur olmasını engelleyecek değişikliklerin yapılması bin 671 TL’den; yayalara öncelik vermemek 888 TL’den; ehliyetsiz araç kullanmak 8 bin 90 TL’den; alkol testine itiraz etmek 951 TL’den; trafikte drift atmak ile uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanmak ise 20 bin 977 TL’den cezalandırılacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI ÖTV MUAFİYETLİ ÜST SINIRINI DA ARTIRDI

Yeniden değerleme oranı kapsamında artan tek şey cezalar olmayacak, Engelli bireylere tanınan araçlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) üst sınırı da yeniden tüketim oranı kapsamında artacak. Bu kapsamda yeniden değerleme oranının bu halini koruması halinde 450 bin 550 TL olan engelli araç üst limiti, 1 milyon 4 bin liraya yükselecek. Öte yandan 2023 ÖTV muafiyetli araçlar ise bu tutar bazında şu araçlar olacak:

“Mitsubushi Space Star 1.2 INTENSE CVT, Kia Picanto 1.0L 67 PS AMT Feel, Kia Picanto 1.0L 67 PS AMT Live, Fiat Egea Sedan Easy 1.4 Fire 95 HP Plus Paketli, Fiat Panda City 1.0 70 HP Hybrid, Seat YENİ IBIZA 1.0 Evo 80 HP Style, Renault Joy 1.0 SCe 65 bg, Renault Yeni Taliant Joy 1.0 Sce 65 bg, Peugeot Partner Van UZUN COMFORT 1.5 BlueHDi 100 hp, Hyundai i10 1.0 MPI 67 PS Jump, Hyundai i10 1.2 MPI 84 PS Elite Çift Renk, Hyundai i20 1.4 MPI 100 PS Jump.”