Temmuzda Emekli Maaşı Zammı Hesabı! Kök Aylığı 10 Bin Lira Altında Olanlar Dikkat Etsin

Emekli aylıklarına Temmuz ayında yüzde 25 dolayında zam yapılacak. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, en düşük emekli maaşına bu yıl artış yapılmayacak. Bu nedenle, kök maaşı 8 bin TL ve altında olan emekliler zamdan yararlanamayacak.

Temmuzda Emekli Maaşı Zammı Hesabı! Kök Aylığı 10 Bin Lira Altında Olanlar Dikkat Etsin

Temmuz ayı yaklaşırken emeklilerin enflasyon farkı ve “en düşük maaş düzenlemesi” tekrar gündemde. Emekli kök aylığı 10 bin liranın altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli için kritik bir karar alındı. Son dakikada bir değişiklik olmazsa bu yıl en düşük emekli aylığının yükseltilmemesi planlanıyor. İşte detaylar...

En Düşük Maaş Artışı Yapılmazsa

Kök aylığı 10 bin liranın altında olan emekliler, en düşük maaş artışı yapılmazsa, yüzde 25 enflasyon farkı zamlarından faydalanamayacak. Bu durumda, emekli kök maaşı 8 bin lira ve altında olan emekliler, mevcut maaşlarını almaya devam edecek.

En Düşük Emekli Maaşına Zam Planı Yok 

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak yüzde 25’lik enflasyon farkı zammı yaklaşırken, “en düşük emekli maaşı düzenlemesi” tartışmaları da sürüyor. Hürriyet'e bilgi veren yetkililer, prim dengesi gözetilerek en düşük emekli maaşının artırılmasının temmuz ayında planlanmadığını belirtti.  Yetkililer, “Çünkü özü itibarıyla emeklilik maaşı bir prim dengesine dayanıyor. Düşük prim yatıran düşük ücret alırken, yüksek prim ödeyen yüksek ücret alıyor. Ancak dışarıdan müdahalelerle bu sistem bozuluyor” ifadelerini kullandılar.

Emekli Kök Aylığı 8 Bin Liranın Altında Olanlar Dikkat

Bu durumda son anda bir değişiklik yapılmazsa kök ücreti 8 bin liranın altında olan bir emekli, temmuz ayında yüzde 25’lik zam düzenlemesiyle zam alamayacak ve 10 bin lira almaya devam edecek. Buna karşılık kök ücreti 8 bin 500 lira olan bir emeklinin maaşı 10 bin liradan 10 bin 625 liraya çıkacak. 9 bin lira kök ücreti olan bir emekli ise temmuz ayında 11 bin 250 TL alacak. 9 bin 500 TL kök ücreti olan bir emeklinin temmuz maaşı da 11 bin 875 TL düzeyinde olacak.

Kök Ücret Nedir?

Kök ücret, emeklilerin prim günlerine ve kazançlarına göre hesaplanan temel maaş tutarıdır. Son yıllarda kök ücreti düşük olan emekliler için yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelerle, en düşük emekli maaşı sınırlamasının altında kalan maaşlar Hazine ve Maliye Bakanlığı yardımı ile belirli bir seviyeye yükseltilir. Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak belirlenmiştir. Kök ücreti bu sınırın altında kalan emekliler için Hazine yardımı yapılarak maaşlar 10 bin liraya çıkarılmaktadır. Ancak, zamlar kök ücrete uygulandığından, kök maaşı düşük olan emekliler herhangi bir yasal düzenleme yapılmazsa aynı maaşı almaya devam edecek.

Etiketler: Emekli, Emekli maaşı, Zam

Çok Okunanlar