Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi: Yıl sonu dolar kuru ve enflasyon tahmini açıklandı

Merkez Bankası nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi ve yıl sonu dolar TL kuru beklentisi belli oldu. Katılımcıların faiz beklentisi de artış gösterdi. İşte nisan ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları...

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi: Yıl sonu dolar kuru ve enflasyon tahmini açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Piyasa Katılımcıları Anketi” sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Nisan ayı anket sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yanı sıra 2024 yılı sonu dolar TL kuru beklentisi gerilerken faiz beklentisi arttı.

Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcının katıldığı Merkez Bankası nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu dolar TL kuru 40,01 oldu.

Mart ayı anket sonuçlarına göre, dolar/TL tahmini 40,53 TL olmuştu.

Yıl sonu enflasyon ne olacak? Beklenti

Ankete göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %44,19 iken, bu anket döneminde %44,16 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 36,70 iken, bu anket döneminde yüzde 35,17 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 22,67 ve yüzde 22,05 olarak gerçekleşti.

Yıl sonu faiz beklentisi

Katılımcıların, cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %45,82 iken bu anket döneminde %51,43 oldu.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde %45 iken bu anket döneminde %50,00 olarak açıklandı.

Büyüme beklentisi sabit kaldı

Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak gerçekleşti.

GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken, bu anket döneminde yüzde 3,7'ye geriledi.