Tarım ve Orman Bakanlığı duyurmuştu; mazot ve gübre desteği ödemeleri için tarih netleşti! Tam beş ay erken verilecek! Şartları sağlayanlar alabilecek…

Çiftçilerin beklediği mazot ve gübre desteği ödemeleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca başlatıldı. Beş ay öne çekilen destek ödemelerinde şartlar da netleşti.

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurmuştu; mazot ve gübre desteği ödemeleri için tarih netleşti! Tam beş ay erken verilecek! Şartları sağlayanlar alabilecek…

Başta çiftçiler olmak üzere üreticileri ve besicileri her alanda desteklemeye devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, bu desteklerini 2022 yılında artırarak sürdürdü. Çiftçilerin sıklıkla yararlandığı desteklerden biri olan mazot ve gübre desteğinde 2023 yılı artışa gidildiğini duyuran Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni tutarlardan ödemelerin yatması beklenen mart ayı yerine ödemelerin yatacağı yeni tarihi de çiftçiler için kamuoyu ile paylaştı.

Her sene mart ayında ödenen mazot ve gübre desteği ödemelerini artan yaşam pahalılığını da baz alarak öne çeken Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında yapılacak olan ödemeleri, bu sene içerisinde yapmaya karar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı adına açıklamayı gerçekleştiren Bakan Vahit Kirişci, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarda mazot ve gübre desteği ile ilgili güncel tutarları ve ödeme takvimini açıkladı.

ÇİFTÇİLER İÇİN ÖDENECEK MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurmuştu; mazot ve gübre desteği ödemeleri için tarih netleşti! Tam beş ay erken verilecek! Şartları sağlayanlar alabilecek… - Resim : 1

Geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dekar başına verilecek olan desteğin 121 TL’ye çıktığını açıklamıştı. 22 TL mazot desteğini 75 TL’ye yükselten Tarım ve Orman Bakanlığı, 20 TL olan gübre desteğini ise 46 TL’ye kadar çıkarmıştı. Açıklamayı 1 Kasım’da gerçekleştiren Bakan Kirişci, “Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, hububat üreten çiftçilerimize, 2022 yılı üretim dönemine ait mazot ve gübre desteklerini, 2023 Mart ayı yerine, bu yıl içinde ödemeye başlayacağız. Bundan böyle söz konusu destekler çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek. Ziraat Bankası kartlarına yüklenecek. Başvurular internet ve mobil bankacılık da dahil olmak üzere bugün itibarıyla başladı” diyerek, ödemelerin beş ay öne çekildiğini duyurmuştu.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE KAYITLI OLMAK ŞART

Üretimin öngörülebilirliği açısından hayata geçirilmiş olan ve çiftçilerin kayıtlarının tutulmasını sağlayan Çiftçi Kayıt Sistemi, bu sene ödenecek olan mazot ve gübre desteği öncesinde kayıtları almaya başladı. Bir dönem e-Devlet Kapısı üzerinden de kayıtları kabul eden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne il ve ilçe tarım müdürlüklerinden de kayıt olunabiliyor. Bu bağlamda, çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmasını zorunlu tutan Tarım ve Orman Bakanlığı, mazot ve gübre desteklerini yalnızca bu sisteme kayıtlı olan çiftçilere ödüyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek Çiftçi Kayıt Sistemi başvurusunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin mazot ve gübre desteğinden yararlanabilmesi için en az 1 dekar alana ve 50 dekardan fazla araziye sahip olmasını şart koşuyor. Öte yandan gübre desteği almak için toprak analizi yaptırma şartı da bulunuyor.