Tapusu olan hemen baksın üzerinde bu ibare varsa eviniz iskansız olabilir!

Binalarda iskan sorunu her geçen gün artarken iskanlı ve iskansız tapu arasındaki farkta araştırılmaya başlanmıştı. Özelliklede tapuda iskan nerede yazar, nasıl anlaşılır sorularına yanıt aranıyordu. Uzmanı açıkladı!

Tapusu olan hemen baksın üzerinde bu ibare varsa eviniz iskansız olabilir!

Tapu sahiplerine son derece kritik bir uyarı yapıldı. Yapılan açıklama ile iskanlı tapu ve iskansız tapu arasındaki fark ilan edilirken pek çok kişinin aslında evinin tapusunda yer alan bu ibareye dikkat etmedikleri ortaya çıktı. 

Yükselen konut fiyatları nedeniyle vatandaşlar ev sahibi olmakta zorlanırken cep yakan fiyatlar sonrasında daha ucuza satılan iskansız konutlarda öne çıkmıştı. Ancak bu konutların büyük bir bölümünde ne yazık ki iskan olmadığı belirtilerek vatandaşların mutlaka satın aldıkları konutlar için iskan kontrolü yapması gerektiği belirtildi. 

İSKANSIZ TAPU NASIL ANLAŞILIR, TAPUDA İSKAN NEREDE YAZAR?

Pek çok kişi satın aldığı evin tapusunu incelemeden imza atarken aslında tapuda yer alan çok sayıda ibare bulunuyor. Bu ibareler büyük önem taşırken bunlardan biri de iskan olarak öne çıkıyor. Türkiye'de ne yazık ki pek çok binada iskan sorunu yaşanırken iskansız tapu almak ya da satmak kanunen yasaklanmıyor. Yani binanın ya da dairenin iskanı olmaması alım satıma engel bir durum teşkil etmiyor.

Tapusu olan hemen baksın üzerinde bu ibare varsa eviniz iskansız olabilir! - Resim : 1

KAT MÜLKİYETİ VE KAT İRTİFAKI NE DEMEK?

Tapunun üzerinde yer alan kat mülkiyeti ifadesi evin iskanı olduğunu gösterirken kat irtifakı ise evin iskansız olduğunu göstermektedir. Bu nedenle tapu alınırken kat mülkiyetli tapu tercih edilmelidir. Kat irtifakı ise tapunun iskansız olduğunu göstermektedir. 

Tapusu olan hemen baksın üzerinde bu ibare varsa eviniz iskansız olabilir! - Resim : 2

İSKANSIZ EV ALMANIN RİSKLERİ, SAKINCALARI NELER?

Bir evin iskanı olup olmaması o evin satışına engel teşkil etmiyor. Ancak iskansız ev almanın büyük riskleri de bulunuyor. İskan inşaatı tamamlanan binanın yapı ruhsatına uygun olarak inşa edildiği ve tamamlandığı anlamına geliyor. İskanı olmayan ev teknik olarak yarım yani tamamlanmamış olarak kabul ediliyor. 

Binanın neden iskanı olmadığının bilinmesi büyük önem taşıyor. Örneğin sizin satın aldığınız daire binaya sonradan eklendiyse yani kaçak yapı konumundaysa ve bu nedenle yapı ruhsatı yani iskan belgesi verilmediyse ne yazık ki aldığınız dairenin yıkılma riski bile bulunuyor. Yine iskanı çıkarmak için ek bir para ödenmesi ve işlemler için yoğun zaman ayrılması da gerekebiliyor. Yani iskansız tapu almak her zaman için riskli bulunuyor. 

Etiketler: tapu, iskan