Süleyman Soylu’nun el koyduğu rütbeler, Ali Yerlikaya tarafından iade edildi: Sabri Uzun ve Hanefi Avcı, hukuk mücadelesi kazandı

Eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde rütbelerinden edilmiş ve silahlarına el konulmuştu. Emniyet genel müdürlüğüne girişleri yasaklanan bu iki isim, mahkeme kararıyla haklarını geri almayı başardı.

Süleyman Soylu’nun el koyduğu rütbeler, Ali Yerlikaya tarafından iade edildi: Sabri Uzun ve Hanefi Avcı, hukuk mücadelesi kazandı

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde, eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı’ya ait rütbeler, silahlar ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait binalara giriş hakları iptal edilmişti. Bu iki isim, yargıya başvurarak haklarını geri almayı başardı.

Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre; Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, Disiplin Kurulu kararıyla rütbe ve silahlarına el konulan Uzun ve Avcı, idari yargıda açtıkları davayı kazandı. Emekli olduktan sonra elde ettikleri hakları ellerinden alınan Uzun ve Avcı’nın davasında idari yargı, iptal kararını bozdu.

Karar, İçişleri Bakanlığı’na tebliğ edildi. Tebliğin ardından bakanlık yargı kararını uygulamaya koydu ve Uzun ile Avcı’nın rütbeleri, beylik silahları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait binalara giriş hakları geri verildi.

Süleyman Soylu döneminde ‘Mahkeme kararı en geç 30 gün içinde idare tarafından uygulanır’ kanun maddesinin ihlal edildiği iddia ediliyordu. Bazı yargı kararlarının 13-14 aya kadar uygulanmadığı öne sürülüyordu. 6 Haziran’da kurulan yeni kabinede İçişleri Bakanlığı görevine getirilen ve göreve başladığı törende ‘hukukun üstünlüğü’ vurgusu yapan Ali Yerlikaya yargı kararlarını uygulamaya koydu. Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olmasıyla birlikte iade kararı alan ancak henüz uygulanmayan yüzlerce kişinin göreve iadeleri yapıldı.

NE OLMUŞTU?

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Uzun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından yaptığı paylaşımda, “Sn Kaftancıoğlu, Halide Edip, 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet meydanında özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını sizin şahsınızda kutluyorum” ifadelerini kullanmıştı. Uzun’un paylaşımının ardından başlatılan soruşturma sonucunda 11 Haziran 2022’de rütbe ve silahına el konulmuştu.

Eski Emniyet Müdürü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele (KOM) Dairesi Başkanı Hanefi Avcı ise, “AİHM kararı doğrultusunda Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini" söylediği için hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın ardından Avcı’nın 20 Haziran 2022’de rütbe ve silahı geri verilmişti.