Su faturanızda bu ibare varsa hiç durmayın, itiraz edin! Tüketiciler Birliği uyardı! Daha fazla fatura ödememek için faturalarınız kontrol edin!

Elektrik ve doğalgaz maliyetinin artmasının ardından arka arkaya zam almaya başlamış olan su, tüm belediyelerde benzer oranlarda artış yaşamaya başladı. Tüketiciler Birliği’nden su faturalarına ilişkin önemli bir uyarı geldi.

Su faturanızda bu ibare varsa hiç durmayın, itiraz edin! Tüketiciler Birliği uyardı! Daha fazla fatura ödememek için faturalarınız kontrol edin!

Tüm Türkiye’de belediyeler tarafından sağlanan şehir suyuna ödenen meblağ, özellikle elektrik ve doğalgaz maliyetinin eylül ayında bir kez daha artmasıyla zam almaya başladı. Yeni yılda bir kez daha zam alması beklenen su faturalarında pek çok ödeme kalemi bulunurken; bu ödeme kalemlerinin kontrol edilmesine ilişkin uyarı Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’den geldi.

Su başta olmak üzere tüm faturalarda yer alan ödeme kalemlerinin ne anlama geldiğiyle pek de ilgilenmeyen vatandaşlar Tüketiciler Birliği’nin uyarısına göre, gereğinden fazla maliyeti ödüyor olabilir. Bu nedenle vatandaşları uyaran Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özellikle de faturada ‘diğer’ başlığı adı altında bir ödeme kalemi bulunması halinde yapılması gerekenleri tek tek anlattı.

SU FATURALARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Su faturanızda bu ibare varsa hiç durmayın, itiraz edin! Tüketiciler Birliği uyardı! Daha fazla fatura ödememek için faturalarınız kontrol edin! - Resim : 1

Su faturalarının gözden geçirilmesi adına uyarılarda bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özellikle de faturada ‘diğer’ başlığı adı altında bir ödeme kalemi olması halinde yapılmadı gerekenleri; “Tüketicinin faturasına 'diğer' başlığı adı altında bir kalem gelmişse bunu mutlaka su kuruluşuna buradaki ‘diğer’ nedir? diye sorulmalıdır” diye anlatı. Bunun nedenine de değinen Mahmut Şahin, ‘diğer’ ödemesinin sayaç değişimi nedeniyle faturaya eklenebileceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Su sayacına herhangi bir bakım yapılmamışsa, korunmamışsa ve su sayacı patlamışsa, yani tüketicinin kullanımından dolayı su sayacı patlamışsa su kuruluşları sadece bundan dolayı su saati sayacının parasını alabilirler. Ancak bunun dışında hiçbir şekilde su sayacının parasını alamazlar. Bozulursa alamazlar, kullanım yanlış olmuşsa alamazlar. Zaten tüketicinin su sayacı ile ilgili bir kullanımı yoktur. Birçok tüketici nerede olduğunu dahi bilmez. Dolayısıyla ‘bu yanlış kullanılmış’, ‘bozulmasının sebebi tüketici’ denemez. Bunlar ücretsiz değiştirilir. Bu değişim için zaten 10 yıllık bir periyot vardır. 10 yılda bir ya tüketicinin talebi ile ya da su kuruluşunun genel kontrolü üzerine sayaçlar ücretsiz değiştirilir. Ancak her ay su sayaçlarının bakımı ile ilgili bir bedel alınıyorsa bu zaten kanuna ve hukuka aykırıdır.”

SAYAÇ MALİYETİ FATURALARDA ‘DİĞER’ DİYE YAZILIYOR

Konuya ilişkin ayrıntılı bir açıklama gerçekleştiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Bu kalem de bizzat adı ile yazılma faturalarda diğer diye yazılır. Bir tüketicinin faturasına diğer başlığı adı altında bir kalem gelmişse bunu mutlaka su kuruluşuna buradaki ‘diğer’ nedir? ‘Bu bedel benden dolayı neden alındı?’ diye sormalıdır. Diğer bedelinin alınması sadece ve sadece kişinin kendi arazisindeki ya da kendi mekanındaki hatadan kaynaklı bir bakım yapılmışsa o zaman olur. Onun dışında bir ücret alınamaz. Dolayısıyla tüketicileri faturalarına dikkat etmeleri lazım. Eğer böyle bir bedel gelmişse itiraz etmeleri lazım” diye konuştu.

Ardından konuyla ilgili itiraz sürecine değinen Mahmut Şahin, İHA’ya verdiği röportajda; “İtiraz konusunda zaten ciddi sıkıntılar var. Bunun sadece su kuruluşları ile ilgili değil. Bu bakım için yapıldı deniyor ve bitiyor. Fakat burada takibinin yapılması lazım. Tüketici bu cevapla tatmin olmamalı ve bunun takibini yapmalı. Yani örneğin bir su patlamışsa bunun takibini yapılması gerekiyor. Bu patlamanın bir belgesi olur. Bu su sayacının bir numarası olur. O nokta ile ilgili tutanak tutulması lazım. Yani eğer ki benim su sayacım patlamışsa su kuruluşunun ilgilileri benimle bir tutanak tutacaklar. Tutanakları imzalattıracaklar ki bunun patladığı belgelensin. Bunun dışında patladı ya da tüketici hatası diye savunma yapılıyorsa, bu doğru değildir. Baştan salma savunmalara ve baştan atmalara itibar edilmemesi lazım” dedi.

Etiketler: su faturası, ibare