Sözleşmeli personelin kadroya geçiş süreci netleşti: O günden önce çalışmayanların hakkı yanacak!

Çalışanların uzun süredir beklediği haber sona ulaştı. 600 bine yakın sözleşmeli personelin eli kulağındaydı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konu üzerine çalışmanın tam olarak tamamlandığını ifade ettiği konuşmasına dair detaylar ve ipuçları haberimizde…

Sözleşmeli personelin kadroya geçiş süreci netleşti: O günden önce çalışmayanların hakkı yanacak!

Sözleşmeli işçilerin kadroya alınabilme sürecinde tüm konular netleşti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada: “Tahmine göre önümüzdeki hafta ya da bu ay içerisinde uygulamaya geçilecektir” ifadesi yer aldı. Ardından konunun detayları araştırılmaya başlandı. Sözleşmeli personelin kadroya geçiş sürecine dair çalışmaların detayları henüz açıklanmış değil. Taslak metinler belirli konularda ipucu veriyor. Taslak metin içerisinde ise “kamu kurum kuruluşu merkez ya da taşra teşkilatında çalışanlar” vurgusu yapılıyor.

 Yasa yürürlüğe girdiği ve paylaşıldığı andan itibaren sözleşmeli pozisyonda bulunan işçiler kadroya alınacak. 657 sayılı yasanın 4.maddesi gereğince sözleşmeli personel kadroya geçirilecek. İl Özel İdaresi Belediye ve buna bağlı kuruluşlarda çalışanlar, belediye kanunu kapsamında sözleşmeli olarak çalışanların kadroya geçmesini yönelik bir kolaylık sunulacak.

 KADROYA GEÇİŞTEN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Düzenleme yürürlüğe girdiği andan itibaren önemli bir kriter de ortaya atıldı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar çalışması bulunan 4B'li çalışanların kadroya alınmasına dair detayın altı da çizildi. Sözleşmeli personelin kadroya geçiş aşamasında aranan en önemli şart 31 Aralık 2022 tarihinden önce çalışıyor olunması oldu. Bu süreç öncesinde sözleşmeli pozisyonda çalışan her bir eleman atanmaya hak kazanacak. Bu kişiler başvurusunu yaptığı andan itibaren kadrolu sayılacak.

 Taslak metin içerisinde memuriyet kadrosuna alınacak her bir sözleşmeli personel için hizmet süresi ve öğrenim durumuna göre yükselebilmesi içinde hak sağlanmış olunacak. Aylık olarak derecesi kademe olarak daha da yükselecek.

 SÖZLEŞMELİ ÇALIŞILAN SÜRELER İÇİN KRİTİK KARAR!

Sözleşmeli personelin kadroya geçiş süreci netleşti: O günden önce çalışmayanların hakkı yanacak! - Resim : 1

Sözleşmeli personel durumundayken geçirilen tüm hizmet süreleri değerlendirmeye alınacak. Sözleşmeli pozisyondaki tüm hizmet süreleri toplanarak emekli ikramiyesindeki hizmet süresine ilave edilebilecek.

 KADROYA ALINAN SÖZLEŞMELİLERİN YENİ HAKLARI NE OALCAK?

Sözleşmeli personel kadroya geçtiği andan itibaren 4A pozisyonundaki tüm haklara kavuşmuş olacak.Hem sosyal statü düzeyinde hem de mali olarak iyileştirme yapılmış olunacak. Bu haklar arasında şunlar yer alıyor:

  • Pozisyon içerisinde derece alarak kademeyi artırabilmek

  • Tayin hakkı

  • Görevde yükselebilme

  • Mazerete dayalı yer değiştirme ile ilgili problemler çözüme kavuşacak

  • Eş durumundan ya da sağlık nedeniyle yer değişikliği yapabilmek