Sosyal Güvenlik Başuzmanı öyle bir formül verdi ki sigortasızlar bile EYT'den emekli olacaklar!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için geri sayım başlarken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş EYT'den emekli olmanın formülünü verdi. Sigortasızlara EYTden emekli olma formülü nedir sorusuna yanıt geldi!

Sosyal Güvenlik Başuzmanı öyle bir formül verdi ki sigortasızlar bile EYT'den emekli olacaklar!

Erken emeklilik müjdesi için milyonlarca kişi beklemede kalmaya devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı son dakika açıklaması ile Aralık ayını işaret etmişti. Bakan Bilgin yaptığı açıklamasında EYT yasa taslağında sona gelindiğini ve düzenlemenin en geç Aralık ayında meclise sunulacağını ilan etmişti. 

EYT'de yürütülen çalışmalar yakından takip edilirken EYT kapsamı ve kimlerin EYT'li sayılacağı yönünde de çok sayıda sorular gündeme taşınmıştı. EYT'de son dakika gelişmeleri kamuoyu tarafından da yakından takip edilirken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş yaptığı açıklama ile sigortasızlara EYT'den emekli olma formülünü verdi. İşte çok konuşulacak o açıklama... 

SİGORTASIZLARA EYT'DEN EMEKLİ OLMA FORMÜLÜ VERİLDİ! 

Yayımladığı videolar ile binlerce kişiye ulaşan ve sorularını yanıtlayan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş EYT hakkında sorular ve cevaplar için yeni bir paylaşımda daha bulundu. Her gün yüzlerce soru aldığını belirten İsa Karakaş bu seferde sigortasızlara EYT den emekli olma formülü verdi. İsa Karakaş en çok soru aldığı konulardan birinin de EYT kapsamı olduğunu belirterek sigortasız kişilere yol gösterdi. 

Sosyal Güvenlik Başuzmanı öyle bir formül verdi ki sigortasızlar bile EYT'den emekli olacaklar! - Resim : 1

SİGORTASIZ KİŞİLER EYT DEN YARARLANABİLİR Mİ?

İsa Karakaş yayımladığı videosunda "Çok sayıda EYT'li arkadaşımız var. Hizmet dökümünde 8 Eylül ve 1999 tarihinde ilk işe giriş tarihi olan kişiler EYT kapsamına giriyor. Bunu zaten artık biliyoruz. Ancak, EYT'liler içerisinde mağdur olan kişilerde var. Bunların sayısı son derece fazla. Bunlar SSK'lı olarak işe başlamış ama sigortaya bildirilmemiş. Ya da sigortası SSK'ya bildirilmiş ancak eskiden dijital giriş olmadığı için bilgileri kaybolanlar var. Sigortalı olmuş ama primi yatırılmamış olanlar var. Yani özetle kaçak sigortalı çalışan kişilerin sayısı fazla. 

SGK mevzuatı kapsamında bir kişi çalışıyorsa zaten sigortalı sayılıyor. Sigortasız çalışan EYT'liler bu nedenle haklarını arayabilirler. Siz çalıştınız ama sizin sigortanız yapılmadı. Bu durumda hizmet tespit davası açmanız gerekiyor. Hizmet tespit davası açarak sizde EYT'li olabilirsiniz İşten çıktıktan sonra 5 senelik süre içerisinde dava açmanız gerekiyor. Yoksa bu süre zaman aşımına uğruyor. Eğer ki işe girdiğiniz tarihte 90'lı yıllarda sigortalı işe giriş bildirgesi ya da sigortalı hesap fişiniz verildiyse, o dönemde resmi olarak SGK müfettişi sizi tutanakta kayıt altına aldıysa 5 senelik zaman aşımı size etki etmiyor. 1999 senesi öncesi mahkeme tek bir günlük bile size çalışma günü verirse siz EYT'li olabilirsiniz" diyerek bu kişilere yol gösterdi.