Son Dakika TÜİK TEFE TÜFE Ekim ayı enflasyonu ve Kasım 2022 resmi kira artışı zam oranı duyuruldu!

Milyonların beklemiş olduğu resmi enflasyon oranı rakamı TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan rakam ile beraber aynı zamanda büro, ofis ve işyeri Kasım ayı resmi kira artışı zam oranı da belirlendi.

Son Dakika TÜİK TEFE TÜFE Ekim ayı enflasyonu ve Kasım 2022 resmi kira artışı zam oranı duyuruldu!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından beklenen Ekim ayı resmi enflasyon raporu yayımlandı. Merkez Bankası tarafından Ekim ayında yapılan 150 baz puanlık sürpriz faiz indirimi sonrasında gözler enflasyon rakamlarına çevrilmişti. 

Açıklanan rakam ile ilan edilen oranlar milyonlarca kişinin hayatına etki edecek. Memur maaş zammı oranı, emekliye ve asgari ücretliye yılbaşı zammı hesaplaması için kullanılacak. Söz konusu oran aynı zamanda Ekim ayında kira sözleşmesi sona eren ve Kasım ayında zamlı kira hesaplaması yapacak olan işyeri, ofis, dükkan, depo gibi ticari taşınmazlar için Kasım 2022 resmi kira artışı zam oranı olarak ta kullanılacak. 

TÜİK TEFE TÜFE EKİM AYI ENFLASYONU YÜZDE KAÇ ÇIKTI?

Enflasyonda yaşanan yükseliş ile beraber dar gelirli vatandaşların alım güçleri düşmeye başlarken TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı merakla bekleniyordu. İTO tarafından açıklanan İstanbul enflasyonu 3 haneli rakamlara ulaşırken gözler TÜİK'in resmi enflasyon oranına çevrilmişti. 

 TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamlarına göre aylık TÜFE oranı yüzde 3,54 ve yıllık TÜFE oranı ise yüzde 85,51 olarak ilan edildi.  

TÜİK TEFE TÜFE KASIM 2022 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ, KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş kiralık ev fiyatlarına da yansımış, kiralık ev kıtlığı yaşanması ile fiyatlar asgari ücreti bile aşarak rekor kırmıştı. Kiracıların mağdur olmasını engellemek adına ev sahiplerine hükümet tarafından yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Yapılan düzenleme ile 2023 yılının Temmuz ayına kadar ev sahipleri enflasyon rakamlarına bakmaksızın kiracılarına en fazla yüzde 25 zam yapabilecekler. 

Söz konusu düzenleme sadece konutlar ile sınırlı tutulduğu için işyeri kira artışı zam oranı ise TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya devam edecek. Konut dışı taşınmazların kira artışı hesaplaması ise şu şekilde gerçekleşecek;

Son Dakika TÜİK TEFE TÜFE Ekim ayı enflasyonu ve Kasım 2022 resmi kira artışı zam oranı duyuruldu! - Resim : 2

 KASIM 2022 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2022 Kira Artış Oranı: % 65.26

Kasım Ayı Kira Zammı Tutarı: 652,60 TL

Kasım 2022 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.625,60 TL

Konutlarda ise yasal zam oranı yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek.