Son Dakika enflasyon rakamları açıklandı! TÜİK Haziran 2022 enflasyonu yüzde kaç oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran 2022 dönemine ilişkin merakla beklenen enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’e göre tüketici enflasyonu haziran ayında yüzde 4.95 oranında arttı. Bununla birlikte yıllık enflasyon yüzde 78.6 oldu…

Son Dakika enflasyon rakamları açıklandı! TÜİK Haziran 2022 enflasyonu yüzde kaç oldu?

Türkiye’de milyonlarca kişinin merakla beklediği haziran 2022 enflasyon rakamları nihayet netlik kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan haziran ayına ilişkin tüketici enflasyonu verileri dikkat çekti. Bu kapsamda TÜİK, enflasyonun haziran 2022 döneminde aylık yüzde 4.95 oranında olduğunu belirtirken bu veri sonrasında yıllık enflasyon yüzde 78.6’ya çıktı. Ana harcama gruplarına göre en yüksek artış aylık yüzde 10.6 ve yıllık yüzde 123.37 oranları ile ulaştırma sektöründe yaşandı.

TÜİK Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde Geldi

Son Dakika enflasyon rakamları açıklandı! TÜİK Haziran 2022 enflasyonu yüzde kaç oldu? - Resim : 1

Bir süredir Türkiye’nin ana gündem maddesi olan haziran ayı enflasyon rakamları ile ilgili net bilgiler açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan son dakika duyurusuna göre enflasyon oranı haziran ayında yüzde 4.95 oldu. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam öncesi merakla beklenen bu veriler gündemde yer almaya devam ediyor. TÜİK enflasyon açıklamasından önce haziran ayı enflasyon rakamına yönelik beklentiler aylık bazda yüzde 4.44 yıllık ise yüzde 77.75 oranındaydı.

TÜİK verilerine göre kira artışlarında referans alınan on 2 aylık ortalamalara göre tüketici enflasyonunda yüzde 44.54 artış gerçekleşti. Yıllık TÜFE’ye göre 8 ana grup daha düşük 4 ana grup ise yüksek değişimle dikkat çekti. Bir önceki yılın haziran ayına göre fiyatların en çok arttığı ana sektörler yüzde 123.37 oranla ulaştırma ve yüzde 93.93 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Geçen yılın aynı ayından bu yana ev eşyasında yüzde 81.14 oranında fiyat artışı gerçekleşti.

Haziran Ayında En Fazla Artış Ulaştırmada

2022 yılı haziran ayında fiyat artışının en yüksek olduğu ana gruplar başında yüzde 10.59’la ulaştırma geldi. Bunun hemen ardından konut fiyatlarında 1 ayda yüzde 8.34 artış olurken lokanta ve otel fiyatlarında ise yüzde 5.42 artış görüldü. En az artış gösteren ana gruplar ise yüzde 0.18 ile giyim ve ayakkabı sektörü oldu.