Sigara fiyatlarına 7,5 TL'lik DEV zam haberi geldi İşte güncel sigara fiyatları

Sigara fiyatlarına 4 Temmuz tarihinde 5 lira zam yapılan zamın ardından yeni bir zam daha geliyor

Sigara fiyatlarına 7,5 TL'lik DEV zam haberi geldi İşte güncel sigara fiyatları

TBMM'ye sunulan bir yasa teklifiyle tütün ürünlerine uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Habertürk gazetesinden Rahim Ak'ın haberine göre, satış fiyatı üzerinden hesaplanan efektif KDV oranı da yüzde 15,25'ten yüzde 16,67'ye çıkarıldı.

Bunun sonucunda, 5 Temmuz'da yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla birlikte, ortalama fiyat seviyesindeki bir paket sigara üzerindeki toplam vergi yükü yaklaşık yüzde 81'den yüzde 82,5'e yükseldi.

Yüzde 63 oranında uygulanan nispi vergi dolayısıyla mali çarpan olan KDV'nin yüzde 20'ye yükseltilmesi, sigaralar üzerindeki toplam verginin fiyata bağlı olarak daha yüksek bir oranda artmasına neden oldu.

Sigara fiyatlarına 7,5 TL'lik DEV zam haberi geldi İşte güncel sigara fiyatları - Resim : 1
Sigaralar için geçerli olan yaklaşık 6,8 olan mali çarpan ise 7,5'e yükseldi. Bu durum, gerçekleşen maliyet artışlarının perakende satış fiyatlarına 6,8 katı yerine 7,5 katı seviyesinde yansıyacağı anlamına geliyor. Örneğin, 1 TL'lik bir maliyet artışının perakende satış fiyatına yaklaşık 7,5 TL olarak yansıtılması gerekecek.

Sigara sektöründe gerçekleşen ÖTV ve KDV artışlarının yanı sıra mali çarpanın 7,5'e yükselmesi, ortalama fiyat seviyesindeki bir paket sigaranın perakende satış fiyatında 5 TL'nin üzerinde bir artışa neden olacağı tahmin ediliyor.

Kur ve enflasyon kaynaklı diğer maliyet artışları da dikkate alındığında, bu rakamın daha da artabileceği öngörülüyor. Sigara fiyatlarındaki bu olası artışlar, sigara tüketenler ve sektörü yakından takip edenler için önemli bir gelişmedir.

Etiketler: Sigara, zam