Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İzmir için deprem uyarısı: En riskli ilçeleri tek tek açıkladı

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'deki deprem riski taşıyan bölgeler hakkında önemli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Son olarak İzmir'deki deprem riskini ele alan Ercan, İzmir'in ana kırıklarını ve bu kırıkların potansiyel etkilerini detaylı bir şekilde açıkladı. İzmir'in deprem riskine karşı alması gereken önlemleri ve riskli bölgeleri vurgulayan Ercan, bu bilgilerin İzmir'de yaşayanlar için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. İşte Ercan'ın açıklamaları

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İzmir için deprem uyarısı: En riskli ilçeleri tek tek açıkladı

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'deki deprem riski ve ana kırıklar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ercan'ın verdiği bilgilere göre, İzmir'de deprem yapacak ana kırıklar arasında en öne çıkan Gediz Düşüntülü Kırığı'dır. Bu kırık, Denizli-Pamukkale'den başlayarak Gediz Göçüntüsü güneyinden Bozdağ kuzey kıyısına uzanır. Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Urganlı, Torbalı, Kemalpaşa, ve Bornova gibi ilçeleri etkileyen bu kırık, Turgutlu-Urganlı-Derbent'te çatallaşır. Manisa Kırığı ve Kemalpaşa Kırığı olarak ikiye ayrılan Gediz Düşüntülü Kırığı, İzmir'in en önemli deprem risklerinden biridir.

Diğer bir ana kırık ise İzmir Kırığı'dır. Bu kırık, Bornova ovasının güneyinden başlayarak Alsancak, Konak, Kadifekale, Göztepe, Urla gibi bölgelere doğru uzanır. Her 200-250 yılda bir büyük depreme yol açabilecek potansiyele sahiptir.

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İzmir için deprem uyarısı: En riskli ilçeleri tek tek açıkladı - Resim : 2

Ayrıca, Pamucak Körfezi boyunca gelen sağ doğrultulu Tuzla Kırığı da İzmir-Menderes yolunda Gaziemir üzerinden geçer ve Kadıfekale batısında İzmir Kırığı ile kesişir. Bu kırık, İzmir'in iç bölgelerinde depremin olası odağı olarak gösterilmektedir.

İzmir'deki depremlerin en çok etkileyeceği bölgeler ise Konak, Kemeraltı, Basmane, Alsancak, Bayraklı, Bornova ovası, Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli, Menemen, İnciraltı, Urla gibi yerlerdir.

Son olarak, İzmir en son 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı. Bu nedenle, İzmir'deki deprem riskine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamaları, bölge sakinlerini endişelendirdi.

Etiketler: İzmir, deprem, ahmet ercan