Pirinç pilavı kaç kalori? Pilavın kilo aldırmaması için ipuçları

Çok sevdiğimiz pilavı kilo alma kaygısıyla terk etmemize hiç gerek yok! İşte pilavın kalorisi ve nasıl tüketmemiz gerektiğine dair bilgiler.

Pirinç pilavı kaç kalori? Pilavın kilo aldırmaması için ipuçları

Pirinç pilavı, toplumumuzda neredeyse ekmek gibi sevilen bir yiyecektir. Özellikle kuru fasulye, bezelye, et ve tavuk ile birleştiğinde harikalar yaratan bu lezzetli besini hemen her akşam tüketiriz. Son zamanlarda sağlıklı yaşama olan ilginin artması ile birlikte pirinç pilavı eskisi kadar sık tüketilmemeye başlandı. Sürekli tüketilse bile porsiyonu azalan bu lezzetli yemek aslında o kadar korkulacak bir besin değil. Her şeyi tadında ve kararında tüketme mantığıyla yaklaşılırsa, hiçbir şey kendi başına kiloya sebebiyet vermez. İşte pirinç pilavının kalorisi. 

 Tereyağlı pirinç pilavı kalorisi

  • 1 orta porsiyon (170 gr) pirinç pilavı 283 kalori
  • 1 küçük kase (80 gr) pirinç pilavı 133 kalori
  • 1 tepeleme çorba kaşığı (20 gr) pirinç pilavı 33 kalori 

Şehriyeli pirinç pilavı kalorisi 

  • 1 orta porsiyon 270 gr şehriyeli pirinç pilavı 462 kalori
  • 1 tabak 200 gr şehriyeli pirinç pilavı 342 kalori
  • Yarım tabak 105 gr şehriyeli pirinç pilavı 180 kalori
  • 100 gram şehriyeli pirinç pilavı 171 kalori 

Pirinç pilavı kaç kalori? Pilavın kilo aldırmaması için ipuçları - Resim : 1

Pilav kilo aldırır mı?

Pilav, glisemik indeksi yüksek bir besin olması nedeniyle diyet yapanlar tarafından pek tercih edilmeyen bir besindir. Hem içerisinde yoğun miktarda pirinç ve/veya şehriye bulundurması hem de bolca tereyağı ile yapılması nedeniyle kalorisi oldukça yüksektir. Nişasta bulundurması ve kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle diyetisyenler tarafından çok kabul görmeyen bu yemek, Türk toplumunun kolay vazgeçebileceği türden bir yemek değil. Hal böyleyken, pilavı hayatımızdan çıkartmak yerine hem porsiyonları küçültüp hem yağ oranını azaltıp hem de daha az nişasta oranına sahip olan basmati türünde pirinç tercih edersek her şey daha kolay olacaktır. Kalorisini yüksek oranda düşürdüğümüz bu pilav diğerinin tadını vermese bile nefsi köreltecek ve bir anda kocaman bir tabak pilava saldırmamıza sebep olmayacaktır. Pilav tek başına bu şekilde sağlıklı hale getirilebilir ancak yanında tüketilecek besine de dikkat etmek gerekmektedir. Mesela pilavın yanında bol bol yeşillik tüketmek son derece önemlidir. Çok yağlı bir et veya tavuk yemeği yerine ya sebze yemeği ya da ızgara türündeki etler tercih edilmelidir. Böylelikle hem fit bir vücuda sahip olursunuz hem de pilav keyfinizden geri kalmazsınız.