Petrolde korkutan tahmin: 107 dolara çıkacak! Motorin ve benzin fiyatları 40 TL'yi geçti..

ÖTV zammının ardından üç ayda birden artış gösteren akaryakıt fiyatları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve dolar kurundaki değişikliklerle bir kez daha zamlanacak gibi görünüyor. Petrol fiyatlarının son üç ayda yüzde 25 artarak 90 doların üzerine çıkması, akaryakıt fiyatlarındaki ikinci bir zam dalgasını gündeme getirdi. işte detaylar...

Petrolde korkutan tahmin: 107 dolara çıkacak! Motorin ve benzin fiyatları 40 TL'yi geçti..

Akaryakıt fiyatlarına son üç ayda yapılan zamların ardından yeni bir zam dalgası daha geliyor. Petrol fiyatlarının 90 doları aşması ve Goldman Sachs’ın 107 dolarlık tahmini akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor. Sektör kaynaklarına göre 13 Eylül Çarşamba günü motorine 1,50 TL, benzine ise 1 TL zam yapılacak. Bu zamlarla birlikte akaryakıt fiyatları 40 TL’ye dayanacak.

Petrol Fiyatlarındaki Artış Akaryakıt Fiyatlarını Vurdu

Akaryakıt fiyatlarında Temmuz ayında yapılan ÖTV düzenlemesiyle 6 TL’lik bir artış yaşanmıştı. Bu artışın ardından petrol fiyatlarındaki yükseliş de akaryakıt fiyatlarını olumsuz etkiledi. Petrol fiyatları son üç ayda yüzde 25 artarak 90 doları aştı. OPEC+ ülkelerinin arz kesintilerini sürdürmesi ve küresel talebin artması petrol fiyatlarını yukarı yönlü baskılıyor. Goldman Sachs gibi önemli bir finans kuruluşunun petrol fiyatları için 107 dolarlık tahminde bulunması da akaryakıt fiyatlarında yeni zamların habercisi oldu.

Motorine 1,50 TL, Benzine 1 TL Zam Geliyor

Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam dalgası kapıda. Buna göre 13 Eylül Çarşamba günü saat 00.01’den itibaren motorine 1,50 TL, benzine ise 1 TL zam yapılacak. Bu zamlarla birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul’da 37,86 TL’den 39,36 TL’ye çıkacak. Ankara ve İzmir’de ise motorin fiyatı 40 TL’yi bulacak. Benzinin litre fiyatı ise İstanbul’da 36,75 TL’den 37,75 TL’ye, Ankara ve İzmir’de ise 38,18 TL’den 39,18 TL’ye yükselecek.

LPG Fiyatları da Artacak mı?

Benzin ve motorin fiyatlarının artmasıyla sürücülerin tercih ettiği LPG (otogaz) fiyatlarında da zam beklentisi oluştu. LPG fiyatları son olarak Ağustos ayında 1 lira 30 kuruşluk bir zam görmüştü. Şu anda LPG’nin litre fiyatı İstanbul’da 17,24 TL, Ankara’da 17,60 TL, İzmir’de ise 17,31 TL seviyesinde bulunuyor. Sektör kaynakları LPG fiyatlarında da yakın zamanda bir artış olabileceğini belirtiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Akaryakıt fiyatları petrol fiyatları, döviz kuru, rafineri maliyetleri, ÖTV ve KDV gibi unsurlara bağlı olarak belirleniyor. Petrol fiyatları ve döviz kuru uluslararası piyasalarda değişkenlik gösterirken, ÖTV ve KDV devlet tarafından belirlenen sabit vergilerdir.

Akaryakıtta ÖTV ne kadar?

Akaryakıtta ÖTV oranları ürün cinsine göre değişiyor. Benzin için ÖTV oranı yüzde 63, motorin için yüzde 52, LPG için ise yüzde 40 olarak uygulanıyor. ÖTV oranları sabit olmakla birlikte, ÖTV matrahı devlet tarafından belirlenen bir tutardır. ÖTV matrahı arttıkça akaryakıt fiyatları da artar.

Akaryakıtta indirim olacak mı?

Akaryakıtta indirim olup olmayacağı petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlıdır. Petrol fiyatları ve döviz kuru düştüğünde akaryakıt fiyatlarında indirim yapılabilir. Ancak petrol fiyatları ve döviz kurunda yükseliş olduğunda akaryakıt fiyatlarında zam kaçınılmaz olur.

Etiketler: benzin zam, motorin zam