ÖTV dilimi düzenlemesi işe yaradı, otomobil sektöründe bu hafta hareketlilik başladı! Yeni yıl öncesi satışlar resmen patladı!

Otomobil sektöründe yıl sonu açıklanacak olan otomobil ve hafif ticari araç satış ortalaması rakamlarına ilişkin tahminler tek tek güncellenmeye başladı.

ÖTV dilimi düzenlemesi işe yaradı, otomobil sektöründe bu hafta hareketlilik başladı! Yeni yıl öncesi satışlar resmen patladı!

Bir süredir otomotiv sanayisinin üzerinde dolaşan kara bulutlar, pandemi döneminde alınan önlemler ile birlikte aksayan üretim süreciyle başladı. Yedek parça temininden sıfır araç teslimine kadar ciddi tedarik sıkıntıları yaşayan otomotiv sanayisinin yeni senedeki sınavı ise yüksek enflasyon ve çip krizi oldu. Bu sorunlara bir de enerji krizi eklenince otomobile zam üzerine zam gelmeye başladı. Zamların yanı sıra banka faizlerinin yüksekliği de otomobil satış hacimlerinde daralmayı beraberinde getirdi.

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 24 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) matrahı düzenlemesi, otomobil sektöründeki sorunları biraz olsa da giderdi. Yeni yılda gelecek olan zamdan ve kurun değişiminden endişelenen vatandaşlar, banka kredileri hala yüksek olsa da otomobil almak için harekete geçti. Bu hareketliliğin ardından sektör temsilcileri, yıl sonu satış tahminlerini tek tek güncellemeye başladı.

OTOMOBİL SATIŞ RAKAMLARI TAZELENDİ

ÖTV dilimi düzenlemesi işe yaradı, otomobil sektöründe bu hafta hareketlilik başladı! Yeni yıl öncesi satışlar resmen patladı! - Resim : 1

Artan talebin beklenen zamlar ile doğrudan bir ilişkisi varken; otomobil sektörüne dair tahmin edilen yıl sonu rakamlarında da pek çok kurumdan revize geldi. Son 10 yılın aralık ayı otomobil ve hafif ticari araç satış ortalaması 116 bin adet olarak gerçekleşmiş olması tahminlerin aşağı yönlü olarak yapılması beraberinde getirmişti. Artan talep sonrası bu tahmin değişti.

Her ne kadar geçtiğimiz yıl 116 adet bin araç satışı yapılmış olsa da bu rakamın üzerinde bir satışın gerçekleşmesi piyasa temsilcileri açısından bu aya kadar beklenmiyordu. Tam aksine satış hacminde ciddi bir daralma bekleyen piyasa temsilcileri, sektörün üzerindeki baskı ve banka kredilerine ulaşmakta yaşanan zorluğu gerekçe göstererek, bu seneki satışın 100 bine yakın ya da 100 binin altında kalmasını bekleyen rakamlar vermişti. Rakamları tazeleyen sektör temsilcileri şimdilerde 120 bin araç satışını konuşmaya başladı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ KONUŞTU

Piyasadaki belirsizliğin tek nedeninin yeni yılda artması tahmin edilen kur dengesizliği olmadığını bildiren sektör temsilcileri, aynı zamdan 2023 yılının bahar aylarında yapılması beklenen seçimlerin de belirsizliği tetiklediğini belirtti. Bu neden ÖTV belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla satışların çok hızlandığına dair NTV’ye dikkat çeken açıklamalarda bulunan Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, yılın son ayında pazarın 120 bin adete kadar çıkabileceğini tahmin etti. Öte yandan Renault ve Dacia markalarının bayiliğini yapan Oğuz Güner de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Güner’in sektöre dair gerçekleştirdiği açıklamalarda ise şu ifadeler yer aldı:

“Talep çok yüksek. Bayideki tüm araçlarımızı sattık. Hatta birçok bayide olduğu gibi, Türkiye’ye gelmek üzere yola çıkan ve ay sonuna yetişecek olan gemideki araçları da satmaya başladık.”