Nokia'dan Oppo ve Oneplus satışına Avrupa yasağı! Almanya'da satışı durdu patent ihlali pahalıya patlayacak

Performansı ve şık tasarımı ile Avrupa başta olmak üzere ülkemizde de satışı yapılan Oppo ve Oneplus akıllı telefonları için satış yasağı geliyor. Avrupa ülkelerinin birçoğu harekete geçti. Patent anlaşmazlığı nedeniyle mahkemelik olan kurumlar şimdi ne yapacak?

Nokia'dan Oppo ve Oneplus satışına Avrupa yasağı! Almanya'da satışı durdu patent ihlali pahalıya patlayacak

Teknoloji gündeminde bomba etkisi yaratan durum Almanya dahil Avrupa'nın pek çok ülkesinde Oppo ve Oneplus markalarının satışını durduracak. Yapılan incelemelerde Nokia ile olan patent anlaşmazlığı bu durumu tetikliyor. Nokia her iki marka için 5G patentlerinden kaynaklı dava açtı. Temmuz ayında Mannheim bölge mahkemesine gidilerek açılan davada 5G teknoloji vurgusu yer alıyordu. Nokia 5G teknolojisini kullanan bu iki markanın herhangi bir ödeme yapmadığını ifade etti.

ALMANYADA SATIŞI DURDU!

Bölge mahkemesi konu üzerine markaların patent konusunda anlaşmaya vardıklarında bu yasağın önlenebileceğini ifade etti. Fakat herhangi bir şekilde markalardan geri adım hamlesi gelmedi. Süreçte Temmuz ayında açılan dava 5 Ağustos itibariyle Almanya'da akıllı telefon yasağına gündeme getirdi. Oppo ve Oneplus marka akıllı telefonlar Alman web sitelerinde satışı durduruldu.

ÇÖZÜM BASİT…

Nokia'dan Oppo ve Oneplus satışına Avrupa yasağı! Almanya'da satışı durdu patent ihlali pahalıya patlayacak - Resim : 1

Yapılan bu hamle sonrasında şirketler telefon dışındaki yan aksesuarların hala satılabildiğini ifade etti. Bu durumun engellenebilmesi için şirketlerin her akıllı telefon için 2.50 Euro ödemesi gerekiyor. Bununla beraber dünya çapında satış sürecinin gerçekleşebilmesi için lisans sözleşmesi imzalanması gerekli.

PATENT KRİZİ YAŞANAN ÜLKELER

Nokia süreçte patent probleminden kaynaklı olarak problem yaşadığı kuruluşlara yönelik davalarını gittikçe çoğaltıyor. Problem yaşadığı ve dava edeceği ülkeler arasında Hollanda, İspanya, İsveç, Fransa, Finlandiya ve Büyük Britanya yer alıyor. Ülkelerin patent problemi çözüme kavuşturulmazsa Avrupa'nın daha farklı bölgelerinde satış yasağı ile karşı karşıya kalınması muhtemel olarak gözüküyor.

İPHONE SATIŞI YASAKLANMIŞTI!

Patent davası ile ilgili süreç daha önce Apple ile Ericsson arasında da yaşanmıştı. Ericsson, Apple'ın iPhone'larda kullandığı 5G sisteminin patentini ihlal ettiğini iddia ederek davada bulunmuş ve dava Kolombiya'da Ericsson'un lehine sonuçlanmıştı. Sonuçta mahkeme sonrasında iPhone'un 12, 13 modeli ile iPad Pro modellerinin Kolombiya'da satışı yasaklanmıştı.

Etiketler: nokia, oppo, one plus