Nobel ödüllü bilim adamından mucize: Aziz Sancar'ın kanser tedavisinde yeni keşfi umut olacak!

Türk akademisyen Biyokimyager ve bilim insanı Aziz Sancar büyük bir keşfe imza attı. Sancar, beyin kanserinin tedavisine yönelik hiç bilinmeyen bir bulguyu ortaya çıkardı. Tesadüfen ortaya çıkan bu buluş beyin tümörünü yok edecek. İşte detaylar…

Nobel ödüllü bilim adamından mucize: Aziz Sancar'ın kanser tedavisinde yeni keşfi umut olacak!

Nobel bilim ödülüne sahip olan Profesör Doktor Aziz Sancar yeni bir keşfe daha imza attı. Nobel ödülü kazanmasında ön ayak olan DNA onarım sistemi üzerine çalışmalarını sürdürüyordu. Çalışmalar devam ederken rastlantı sonucu farklı bir bulguya erişti.

YILLAR ÖNCEKİ ÇALIŞMADAN YILLAR SONRA ÇIKAN YENİ UMUT!

Aziz Sancar 2015 yılında ilk kez hücrelerin hasarlı DNA'larını onarabilmeyi destekleyecek ve genetik olarak korunmasını sağlayacak özel bir harita oluşturmuştu. Bu çalışması sonucunda Nobel kimya ödülüne layık görülmüştü.

Sancar'ın beyin kanseri için de yeni bir keşifte bulunduğu iddia edildi. DNA onarımı ile ilgili yapılan deneylerde kullanılan EDU adı verilen molekülün aslında beyin kanseri tedavisinde de kullanılabileceğini keşfetti. Çalışmaya dair detaylar Amerikan Bilim Akademisine ait olan PNAS dergisinde yayınlandı.

BÜYÜK BİR RASTLANTI…

Aziz Sancar bu yeni keşfinin rastlantı sonucu ortaya çıktığını ifade ederek şu sözlere yer verdi: "Bu oldukça büyük bir sürpriz ve bir büyük bir buluş. Tam bir rastlantı. Farklı bir deney yaparken birden bizleri şok edecek çok farklı bir olayla karşılaştık" dedi Sancar yeni keşfi ile ilgili detayları da sundu.

ONARICI ETKİSİ KANSERE UMUT OLACAK!

Nobel ödüllü bilim adamından mucize: Aziz Sancar'ın kanser tedavisinde yeni keşfi umut olacak! - Resim : 1

Detaylı bir şekilde süreci anlattığı o konuşmasında Nükleotitrisyon onarım sistemi DNA'da oluşan zarara göre 26'sını çıkarıp onarıma başlıyor. Bunu test tüpü üzerinde kanıtladık. Ancak insan hücresi içinde gerçekleşebilecek mi merak ediyoruz" dedi.

Süreçte EDU adı verilen molekülü kullandıklarını ifade eden Sancar: "Ortaya çıkan sonuçlardan dolayı çok şaşırdık" diyerek ekledi:

"Sağlam DNA üzerinde hasara uğramış alanı iyileştiriyor ve onarma mekanizması harekete geçiyor."

BEYİN TÜMÖRÜ YOK EDİLEBİLECEK!

Yapılan bu mucize keşif ile beyin kanserinde umut verici bir sürece başlanmış olunacak. EDU molekülü ile beyne ulaşabilmek daha rahat hale gelecek. Kemoterapi ilaçları içerisinde bulunan Cisplatin adı verilen maddenin beyne girmesi mümkün olmuyor. Bu da umut verici bir çalışma süreci vaat ediyor. Sancar konuşmasında EDU hücreleri zararlı olan hücreleri öldürebiliyor.

"Bunu fark ettik ve beyin kanseri olan hastaların da beynine girerek bu kanserli hücrelerin DNA'sına ulaşıp nöronlara zarar vermeden tümörü öldürmenin mümkün olabileceği sonucuna vardık" dedi.

Etiketler: kanser, tedavi, aziz sancar