Naci Görür bu kez ezber bozdu! Kırılmalar devam edecek diyen Görür'den o kente uyarı

Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay depremlerinin yıkısı etkisinin ardından Türkiye'de hayat adeta durdu. 11 ilin ağır hasar aldığı depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür'ün değerlendirmelerini merak eden vatandaşlar için çok kritik bir uyarı geldi.

Naci Görür bu kez ezber bozdu! Kırılmalar devam edecek diyen Görür'den o kente uyarı

Naci Görür bu kez ezber bozdu! Kırılmalar devam edecek diyen Görür'den o kente uyarı - Türkiye'de 6 Şubat tarihinde başlayan deprem fırtınası etkisini sürdürüyor. Artçı sarsıntılar devam ederken yapı stok zayıflığı da vatandaşların kafasını kurcalıyor. 

Depremden önce olduğu gibi deprem sonrasında da değerlendirmelerine ve uyarılarına devam eden Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, ezberleri bozarak bu kez İzmir ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. 

NACİ GÖRÜR İZMİR'İ UYARDI

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) İzmir'de olacak olası bir deprem için yol haritası belirlemek amacıyla bir araya geldi. Deprem gündemiyle toplanan kurumlar, İZTO Meclis Salonu'nda İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Ender Yorgancılar ve İTB Başkanı Işınsu Kestelli yanı sıra 3 kurumdan 400 meclis üyesi, yüksek istişare kurulu ve disiplin kurulu üyeleri ile Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) başkanlarının katıldığı toplantıda Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de yer aldı. Prof. Dr. Görür, İzmir'deki faylar hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de depremde yıkılmamak, zararı en aza indirmek için kentin dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Görür, konuya ilişkin yaptığı konuşmasında "Türkiye’de depremden daha gerçek bir konu yok. Millet olarak kendi hükümetlerimize, devletimize sahip çıkma zamanı. Demokratik anlamda sorunlara el koyma zamanı, bunu da yapabiliriz. 13 milyon sene önce bu topraklarda deprem başladı. İnsanların dünya tarihine çıkışı bu kadar eski değil. Milyonlarca yıl bu devam edecek. Depremi durduracak güç olmadığına göre yapacağımız şey depremin bize vereceği zararı bugünkü çağda bilimin ve teknolojinin gücünü kullanarak azaltmak. Depremlere yıkılmamak, minimum zararla bu işi atlatmak. Yeni yaklaşıma risk analizi diyoruz. Depreme dirençli ketlerle bu olur. Bizim kentlerimiz depreme dirençli olursa mesele yok." ifadelerine yer verdi.

YAPI KADAR ALTYAPI ÖNEMİNİ DE VURGULADI

Depreme dirençli yapı vurgusu yapan Prof. Dr. Görür, ''Yönetim, demokrasi olan bir yerde kente bir vali atanır bir de belediye başkanı seçilir. Ne vali ne belediye başkanı deprem nedir bilmeyebilir, nasıl müdahale edilebilir bilmeyebilir. Acil müdahaleyi bilmeyen bir yönetimden ne bekliyorsunuz? O zaman yönetimi siz kurslarla, eğitimle özellikle deprem kuşaklarında yer alan kentlerde yönetimi yönetmek zorundasınız. İkinci bileşen halk. İzmir halkı deprem bilinci, kültürü yoksa İzmir’i depreme dirençli hale getiremezsiniz. Depremde yapması gerekenleri yapmadığı gibi bunu aksine yapar. İzmir’de yapıyı yeniden yaparsınız ama İzmir’in çevresini kirletirseniz burada yaşam mümkün olmaz. Havası, gölleri kirlenmiş bir İzmir sizi yaşatmaz, hastalıklar sizi yok eder. Kirlenen çevre salgın hastalık olarak geri döner. Altyapı çok önemli. İstanbul 16 milyon. Kanalizasyon sistemini çöktüğünü düşünün ki bana göre çökecek. İstanbul’un hali ne olacak? Kirlenmiş çevreyi temizleyemezsiniz.'' dedi. Prof. Dr. Görür, deprem bilincine dikkati çektiği açıklamasında yapılan yapılan kadar altyapımızın da sağlam olması gerektiğini vurguladı. 

 

Etiketler: deprem