Meteoroloji’den saat saat uyarı geldi! O bölgeler buz kesecek. Hafta sonu kabusa dönecek!

Sıcaklığın etkisi cumartesi ve pazar günlerinde yerini sağanak yağışa bırakıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen açıklama ile birçok bölge yoğun yağışın tesiri altına girmeye hazırlanıyor. Uzmanların uyarısı dahilinde hangi bölgelerde nasıl bir hava durumu değişimi görülecek? İşte detaylar...

Meteoroloji’den saat saat uyarı geldi! O bölgeler buz kesecek. Hafta sonu kabusa dönecek!

Dönüşen yoğun bir fırtına eşliğinde etkili olan aşırı yağışlar, İstanbul'u adeta çamur yağmuruna teslim ediyor. Ardı ardına yapılan uyarılar da bu durumun vahametini bir kez daha vurguluyor. Son dakika meteoroloji raporları ise şiddetli sıcakların ardından yağışla birlikte serinlemesi beklenen illeri açıkladı...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son incelemesine göre, ülkemizin kuzey bölgeleri parçalı ve kimi yerlerde yoğun bulutlu olacak. Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz'in sahil bölgeleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu'nun batı bölgesi yerel olarak sağanak ve gök gürültülü yağışlara maruz kalacak. Diğer bölgelerin ise az bulutlu ve açık olması öngörülüyor. Yağışların, özellikle Rize ve Artvin'in kuzeyi ile Trabzon'un doğu bölgelerinde yoğun olması bekleniyor.

 

Hafta sonu hava durumuyla ilgili olarak, uzmanlar aşırı sıcaklar ve aniden sel haline gelen yağışlar nedeniyle "bu daha iyi günlerimiz" ifadesini kullanıyorlar.

Peki hangi illerde yağmur bekleniyor? Hafta sonu hava durumu nasıl olacak? Uzmanlardan sıcak ve yağışa karşı uyarılar geliyor. İşte hava durumuyla ilgili son dakika detayları…

Meteoroloji’den saat saat uyarı geldi! O bölgeler buz kesecek. Hafta sonu kabusa dönecek! - Resim : 2

AŞIRI YAĞIŞ İKAZI

Yağışların, Rize ve Artvin'in kuzeyi ile Trabzon'un doğu bölgelerinde yoğun olması tahmin edildiğinden dolayı, sel, su baskını, yıldırım ve kıyı bölgelerinde kuvvetli rüzgar gibi olumsuz koşullara karşı tedbirli ve dikkatli olunmalıdır.

GÜÇLÜ RÜZGAR İKAZI

Rüzgarın; Ege'nin kıyıları ve Orta ile Doğu Karadeniz'in kıyı bölgelerinde kuzey ve kuzeybatıdan yer yer kuvvetli (30-60 km/saat) esmesi öngörüldüğünden, yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

HAFTA SONU HAVA KOŞULLARI NASIL OLACAK?

Cumartesi ve pazar günü yurt genelinde yağış beklenmiyor, yalnızca Doğu Karadeniz'in sahil bölgelerinde yağış mevcut. Yağışların sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olması öngörülüyor.

Bugünün hava sıcaklıkları, kuzey ve batı bölgelerinde normallerinin 1-3 derece altında olacak. Hafta sonundan itibaren hava sıcaklıkları, tüm ülkede mevsim normallerine yakın seyredecek.

Cumartesi ve pazar günleri en yüksek sıcaklık değerleri; Ankara'da 31, İstanbul'da 30, İzmir'de 36, Antalya'da 36, Trabzon ve Samsun'da 26, Adana'da 33, Diyarbakır'da 42, Erzurum'da 29 derece olarak tahmin ediliyor.

 

"BUNLAR İYİ GÜNLER"

Prof. Dr. Levent Kurnaz, Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı, ısınma dalgalarının birer doğal felaket kategorisinde yer alması gerektiğini savunarak kritik bir uyarıda bulundu. Prof. Dr. Kurnaz şu sözleri sarf etti, "Her yıl atmosfere kömür ve petrol saldığımız sürece, atmosfer sıcaklaşacak. Şu anki hava koşullarımız oldukça müsait. Yetkililerin acilen toplanıp bu sıcak hava dalgalarını bir felaket olarak kabul etmeleri gerekmekte. Yüksek sıcaklıkların ne kadar çabuk felaket kapsamına dahil olacağı bizim için o kadar faydalı olacak." Kurnaz, önümüzdeki 20 yılın daha zorlu geçeceğini belirtip, "Şile'nin ısısı 44.1'di, dolayısıyla gelecek yıl 45 olabilir" dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), özellikle kuzey yarım kürede ve tüm dünyada görülen aşırı sıcaklık için uyarılarda bulunuyor. Prof. Dr. Levent Kurnaz, yeni bir sıcak hava dalgasının Türkiye'yi tekrar etkileyeceği uyarısında bulunarak, sıcak hava dalgalarının doğal felaket olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, iklim krizine dikkat çekerek, sıcaklık artışını önlemek için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Meteoroloji’den saat saat uyarı geldi! O bölgeler buz kesecek. Hafta sonu kabusa dönecek! - Resim : 4

"ZİNCİRLEME ISINMA ETKİSİ"

Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası sadece Ocak ayında değil, Temmuz ayında da hissediliyor. Her mevsimde bir günden diğerine 10 derecelik düşüş görmek nadir bir durum değil. Ancak, sıcaklık aniden 40 dereceden 20 dereceye düştüğünde 'Ne oluyor?' diye soruyoruz. Yüksek sıcaklık iklim krizinin belirtisidir. Yaşadığımız tüm bunlar, iklim krizinin yarattığı aşırı sıcaklık koşulları. Türkiye'nin birçok yerinde rekor sıcaklıklar yaşandı. Ancak, sadece bir gün süren bu durum daha iyi. Amerika'nın bazı yerlerinde bu durum 15 gün, 20 gün, hatta 1 ay sürebiliyor. Bu durumla karşılaştırıldığında bizim durumumuz bir veya iki gün sürebiliyor. Bu yüzden, Balkanlardan gelen bu soğuk hava dalgasına minnettarız." dedi.

"ISINMA DALGALARININ AFET STATÜSÜNE ALINMALI"

Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim krizi sebeplerini sıralayarak, "Her yıl atmosfere kömür, petrol ve doğalgaz saldığımızda atmosfer ısınacak. Atmosferin ısınması, sıcaklıkların artması anlamına gelir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, sıcaklık bir afet sayılmıyor. Öncelikle yetkililerin toplanıp bu sıcak hava dalgalarını bir felaket olarak kabul etmeleri gerekiyor. Eğer uzun süreli olursa uyarılar yapılmalı. Dün çok söyledik, açık havada çalışan işçilerin dinlenmeye ihtiyaçları var. Ancak, yasal olarak felaket kabul edilmediği için işverenler için işçileri dinlendirmek bir zorunluluk değil. Dolayısıyla, yüksek sıcaklıklar ne kadar hızlı bir şekilde felaket statüsüne alınırsa o kadar iyi olacak." şeklinde konuştu.

"PROBLEMİN %65'İ KÖMÜR, PETROL, DOĞALGAZ KULLANIMINDAN KAYNAKLANIYOR"

Prof. Dr. Levent Kurnaz, gelecek 20 yılın daha zorlu geçeceğini belirterek, "Yapmamız gereken iki şey var. İlki durumun daha kötüye gitmesini önlemek. Daha iyi bir duruma dönmek mümkün olmayacak, ama daha kötüye gitmesini engelleyebiliriz. Kömür, petrol ve doğalgaz kullanmayı bırakmak zorundayız. Bu problemin %65'i, kömür, petrol, doğalgaz kullanmamızdan kaynaklanıyor. Bu alışkanlığı en kısa zamanda bırakıp yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Çünkü bugün bile neredeyse çok geç, çünkü bugüne kadar yaktığımız şeyler önümüzdeki 20 yıl boyunca durumun daha da kötüleşmesine neden olacak. Güneydoğu zaten Cizre'de 49.1'i görmüşken 50'yi görür müyüz? 50'ye bir adım kaldı. İzmir'deki durumda olduğu gibi, 42 derecelik bir rekor varsa, 43 veya 44 dereceyi görmek çok da büyük bir sürpriz olmaz. Şile'nin sıcaklığı 44.1'di, bu yüzden gelecek yıl 45 olabilir." dedi.

Etiketler: hava durumu