Merkez Bankası'ndan Dolar İçin Yeni Öngörü: 5 Gün Sonra Beklenen Rakam Belli Oldu!5 Gün Sonra Dolar Ne Kadar Olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Kasım’da yapacağı faiz kararı öncesinde, piyasa katılımcılarının dolar kuru beklentilerini açıkladı. Finansal ve reel sektörden 69 ekonomik aktörün katıldığı ankete göre, Kasım ayının sonunda dolar/TL paritesinin 29,0259 TL olması bekleniyor. Yıl sonu ve 12 ay sonrası için de tahminlerde bulunan katılımcılar, dolar kurunun yükseliş trendini sürdüreceğini öngördü. İşte detaylar...

Merkez Bankası'ndan Dolar İçin Yeni Öngörü: 5 Gün Sonra Beklenen Rakam Belli Oldu!5 Gün Sonra Dolar Ne Kadar Olacak?

Merkez Bankası, her ay düzenli olarak piyasa katılımcılarının beklentilerini yansıtan ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’ raporunun Kasım sayısını duyurdu. Doların 5 gün sonrasındaki seviyesi raporda açıklandı.

Son iki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında peş peşe 500 baz puanlık faiz artırımı kararı veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizlerini yüzde 35’e yükseltti.

5 GÜN SONRA NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 23 Kasım’da açıklayacağı yeni faiz kararı öncesinde, yatırımcıların yakından takip ettiği Kasım ayı Piyasa Beklenti Anketi’nin raporu yayımlandı.

Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki dönemde uygulanan sıradışı para politikaları nedeniyle yerli ve yabancı finans kuruluşlarıyla olan güvenini yitiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs sonrasında göreve gelen yeni ekonomi yönetimiyle piyasalardaki imajını onarmaya çalışıyor. Bu bağlamda, yayımlanan raporlarda, piyasa gerçeklerine olabildiğince uyumlu tahminlere yer vermek için gayret gösteriliyor.

BEKLENEN DOLAR KURU ORTAYA ÇIKTI

Finansal sektörden 52, reel sektörden ise 17 olmak üzere toplam 69 ekonomik aktörün katıldığı ankete göre, Kasım ayının ve 2023 yılının sonunda beklenen dolar kuru değerlendirmeleri belirlendi.

Ekonomi piyasalarında etkin olan 69 aktörün “Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?” sorusuna verdikleri yanıtlara göre, Kasım ayının sonunda Türkiye’de beklenen dolar/TL paritesi 29,0259 TL olarak belirlendi.

Katılımcılar, aynı zamanda cari yıl sonu ve 12 ay sonrası için de dolar/TL paritesine yönelik tahminlerde bulundu.

DOLAR KURU YIL SONUNDA 30 LİRAYA ULAŞACAK

Bu kapsamda, 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan dönemde dolar kuru için 29,99 lira, 2024 yılının Eylül ayına yönelik tahmin ise 39,61 lira olarak açıklandı.

Etiketler: dolar, merkez bankası