Merkez Bankası sene sonu enflasyon beklentisini revize etti! Asgari ücret ile memur ve emekli maaşı zamları belli oldu!

Sene sonu enflasyon beklentisini revize eden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile birlikte olası asgari ücret ile memur ve emekli maaşı zamları tekrar hesaplandı. İşte uzman hesabının ayrıntıları…

Merkez Bankası sene sonu enflasyon beklentisini revize etti! Asgari ücret ile memur ve emekli maaşı zamları belli oldu!

2021 yılının son çeyreğinde yükseliş trendine giren ve aralık ayının ortasına gelindiğinde rekor seviyelere ulaşan döviz kurları ile altın fiyatları, enflasyon artışına da sebep olarak gündelik hayatın giderek daha da pahalılaşmasına yol açtı. Aralık ayının ortasında açıklanan yeni ekonomik model kararı ile birlikte rekor seviyelerden dip seviyeler düşüldüğü gözler önüne serilse de ocak ayına girilmesi ile birlikte ekonomi piyasalarında tekrar hareketlilik başladı. Bu durum hali hazırda ağır olan gündelik hayat şartlarının daha da ağırlaşmasına sebep oldu.

Ocak ayına girildiği an itibari ile FED yetkililerinden gelen sıkı para politikası açıklamaları ile şubat ayının sonunda resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı, enflasyonun giderek daha da artmasına ve buna bağlı olarak da vatandaşların daha fazla nakde ihtiyaç duymalarına sebep oldu. Bu durum karşısında devreye giren hükümet yetkilileri tarihte ilk kez asgari ücrette ara zam kararı alırken memur ve emekli maaşlarına da yüksek oranlarda zamların yansıtılmasına işaret etti.

Yapılan tüm maaş iyileştirmelerine rağmen artan enflasyon karşısında geçinmekte güçlük çeken vatandaşlar, gözlerini ocak ayı zamlarına çevirdi. Birçok farklı kurumdan ve isimden ocak ayı zamlarına ilişkin tahminler gelirken Merkez Bankası’nın revize ettiği sene sonu enflasyon beklentisi, gündeme oturdu.

MERKEZ BANKASI’NDAN SENE SONU ENFLASYON TAHMİNİ!

Merkez Bankası sene sonu enflasyon beklentisini revize etti! Asgari ücret ile memur ve emekli maaşı zamları belli oldu! - Resim : 1

Geçtiğimiz günlerde sene sonu enflasyon beklentisini yüzde 60,4 olarak açıklayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bu tahminini revize ettiğini duyurdu. Merkez Bankası yeni tahminini yüzde 4,8’lik artış ile yüzde 65,2 olarak açıkladı.

MAAŞLAR HESAPLANDI!

Merkez Bankası’nın yüzde 65,2 olarak revize etmiş olduğu sene sonu enflasyon tahmininden sonra Vergi Uzmanı Murat Bal’dan ocak ayı zamlı maaş tahminleri geldi. Bal, söz konusu zamlı maaşları şu şekilde hesapladı:

  • En düşük emekli maaşı: 5.782 TL

  • En düşük memur emeklisi maaşı: 10.040 TL

  • Memur maaşı: 15.040 TL

  • Asgari ücret: 9.086 TL