Merkez Bankası seçimlerin yapıldığı yılın ikinci çeyreğinde tonlarca altın sattı: Rezerv, 500 tonun altına geriledi

Dünya Altın Konseyi, 2023'ün ikinci çeyreğine ilişkin altın verilerini yayımladı. Rapora göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçimlerin yapıldığı yılın ikinci çeyreğinde rezervlerinden tonlarca altın sattı. Peki Merkez Bankası’nın altın rezervi ne kadar azaldı? Seçim dönemi ne kadar altın satıldı…

Merkez Bankası seçimlerin yapıldığı yılın ikinci çeyreğinde tonlarca altın sattı: Rezerv, 500 tonun altına geriledi

Dünya Altın Konseyi, 2023'ün ikinci çeyreğine ilişkin altın verilerini yayımladı. Rapora göre, merkez bankalarının altın talebi, TCMB'nin güçlü satışlarının da etkisiyle üst üste üçüncü çeyrekte de geriledi.

Yılın ikinci çeyreğinde merkez bankalarının altın alımı yüzde 64 azalarak 103 tona geriledi. 48 ton altın alan Polonya ve 45 tonluk alım yapan Çin'in merkez bankaları, altın talebinin büyük bir kısmını gerçekleştirdi.

Rezerv, 500 tonun altına geriledi

Rapora göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ikinci çeyreğinde 132,23 tonluk altın satışı yaptı. TCMB'nin ardından en yüksek altın satışı 18,5 ton ile Kazakistan'dan geldi.

Böylece TCMB'nin altın rezervi 439,75 tona geriledi.

Yüksek enflasyon ve seçim belirsizliği nedeniyle yatırımcıların altın talebinin hızla artmış ve şubat ayında cari açık üzerindeki etkisi nedeniyle altın ithalatına kısıtlamalara gidilmişti. TCMB'nin iç piyasadaki altın talebini son aylarda kendi rezervlerinden karşıladığı verilere yansımıştı.

TCMB'nin martta 15,3, nisanda 81 ton altın satışı gerçekleştirdiği Dünya Altın Konseyi raporlarında yer almıştı.

Etiketler: merkez bankası, altın