Memur; asgari ücretli; emekli… Hepsini ilgilendiriyor! Ocak zammı öncesi sıcak gelişmeler yaşandı! Yüzde 10 refah payı, her an maaşlara eklenebilir…

Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği ocak zammında önce hem emeklilere hem memurlara hem de asgari ücretlilere verilecek olan zamma ilişkin sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı.

Memur; asgari ücretli; emekli… Hepsini ilgilendiriyor! Ocak zammı öncesi sıcak gelişmeler yaşandı! Yüzde 10 refah payı, her an maaşlara eklenebilir…

Her sene iki kez toplu sözleşmeden doğan zamlarının üzerine aldıkları enflasyon farkınca zam alan memur ve memur emeklileri ile enflasyon kadar zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2022 yılının ikinci zammını temmuz ayında aldı. 2023 yılının ilk zammı için nefeslerini tutmuş olan milyonlarca memur ve emekliler, şimdilerde enflasyon rakamlarından gelecek olan habere kilitlendi.

Bu sene her zamankinden farklı olarak ciddi bir enflasyon ile baş etmek zorunda kalmış olan memur ve emekliye müjdeli haber hükümetten geldi. Refah payı sinyalleri veren hükümet, aynı sinyali asgari ücretli için de verirken; asıl merak edilen konulardan biri olan en düşük emekli zammına ilişkin rakamsal telaffuzlarda bulunmaya başladı.

REFAH PAYI HEM MEMUR HEM DE EMEKLİ İÇİN GÜNDEME ALINDI

Memur; asgari ücretli; emekli… Hepsini ilgilendiriyor! Ocak zammı öncesi sıcak gelişmeler yaşandı! Yüzde 10 refah payı, her an maaşlara eklenebilir… - Resim : 1

Son zammı temmuz ayında alan memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayında alacağı zam yaklaşırken; enflasyonun yaratacağı zamma ek olarak her iki kesme de yüzde 5 ila 10 arasında bir refah payı ödenmesi gündeme alınmaya başlandı. Çalışanların aldıkları maaşlarından enflasyon oranı düşüldükten sonra, yapılan artıştan hesaplanarak ödenen tutara denilen refah payının ödenmesiyle birlikte hükümetin emekli ve memuru hayat pahalılığından korumak istediği öğrenildi.

Refah payının asgari ücretlilere de verileceğinin konuşulmaya başlandığı Ankara kulislerinde hareketlilik başladı. Zamlar ile ilgili son açıklamayı yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, konuyla ilgili; “Dar gelirlilere enflasyonun üzerinde bir artış verilmesi için hazırlık yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde refah payının kaç puan olacağı netleşmiş olacak” demişti. Yeni zam öncesinde kalan iki ayda gözler bir kez daha hükümete çevrildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İLE ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ne kadar zam alacağı vatandaşlar tarafından merak ile takip edilirken; asgari ücret ile çalışan vatandaşlar da ne kadar zam alacağın ilişkin meraklanmaya başladı. Refah payının da ödeneceği düşünülen asgari ücret zammına ilişkin tahminler devam ederken; konuyla ilgili pek çok uzman, 2023 asgari ücretinin 7 bin 500 TL ile 8 bin TL arasında olacağını hesapladı.

Temmuz ayı itibariyle ne düşük 3 bin 500 TL olarak belirlenmiş olan emekli maaşının akıbeti de ocak ayı öncesinde merak edilen konulardan biri oldu. En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkartılmasını isteyen emeklilere kötü haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan geldi. Bu artışa mesafeli olduğu öğrenilen bakanlığın, “Ücret dengesizliği olur. Kısa süreler prim yatırıp emekli olan ile uzun yıllar yatıran arasında fark kalmaz. Örneğin bin 500 gün prim yatıran kişi 10 bin gün prim yatıran ile aynı parayı olacak. Bu da adil değil” görüşüne daha yatkın olduğu TGRT Haber’de yer alan konuyla ilgili bir haber aracılığıyla öğrenildi.