Maymun Çiçeği Salgını Kontrol Edilemedi! Salgın ABD'yi Sarstı! Aşı Başvurusunda Site Çöktü

Maymun çiçeği salgını bu kez ABD'yi de sardı. Vahşi hayvanlar aracılığı ile vücuda bulaşan hastalık, deri yolu ile kıyafetlerle, insanların temas edebileceği herhangi bir alandan bulaşabiliyor. Amerika'nın New York eyaletinde maymun çiçeği aşısı için randevular alınmaya başlandı. Yoğun istek nedeniyle site çöktü. İşte son durum…

Maymun Çiçeği Salgını Kontrol Edilemedi! Salgın ABD'yi Sarstı! Aşı Başvurusunda Site Çöktü

Maymun çiçeği salgını şikayetleri gittikçe artıyor. Durumu kontrol altına alabilmek için Amerikanın New York eyaletinde bir çadır kuruldu. Meydanda kurulan bu alanda virüse karşı aşı departmanları oluşturuldu. İlgi oldukça yoğundu. Vakalarda görülen artış sayısı internet üzerinden online aşı randevusu sürecini başlattı. Site açıldığı anda çok sayıda kişi randevu talebinde bulundu. Site yoğunluğa dayanamayarak çöktü. Durum Amerika'daki vakaların yoğunluğunu ve ciddiyetini fark ettirdi.

İlk Belirtiler Ne Zaman Başladı?

Maymun çiçeği virüsü aslında daha yeni çıkmış bir hastalık değildi. Virüsün semptomlarına 1958 yılında rastlanmıştı. Uzun geçen aranın ardından tarih 1970 yılını gösterirken Kongo Cumhuriyetinde yeniden fark edildi. Her ne kadar etkileri ve bulaşma oranı az olsa da 11 farklı Afrika ülkesinde de yayılım gösterdi.

Virüs Ölümcül Değildi!

Maymun Çiçeği Salgını Kontrol Edilemedi! Salgın ABD'yi Sarstı! Aşı Başvurusunda Site Çöktü - Resim : 1

Maymun çiçeği hastalığının sadece Afrika'da görülmesi dünyada bir paniğe neden olmamıştı. Fakat tarihler 2003 yılını gösterdiğinde ilk kez Amerika'da da görüldü. Elde edilen verilere göre 81 kişi bu vaka ile hastaneye başvuruda bulundu. Herhangi bir şekilde ölüm sonucuna rastlanmadı. Uzun bir dönem bu konuda şikayetler alınmazken 2017 yılında Nijerya'da yeniden belirtiler fark edildi. Ve o dönemde aradan geçen 40 yılın ardından en çok vaka sayısına ulaşıldı.

Etkisi Ne Kadar Sürüyor?

Maymun çiçeği virüsü sonrasındaki belirtiler yaklaşık 4 haftaya kadar sürebiliyor. Genellikle insanların kişisel alanlarda kullandığı kıyafetler, araç gereçler ile bulaşabiliyor. Yeterli derecede pişmemiş et nedeniyle de vücuda alınabiliyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Fark Edilebilir?

Hastalığın kıtalararası yayılımı yılları alsada bulaşma nedeni araştırılmaktadır. Özellikle belirtiler kendisini kuluçka süresi ardından fark ettirmeye başlıyor. 7 ile 22 gün arasında değişen kuluçka süresi başlangıcında kişi kendisini oldukça yorgun ve halsiz hissedebiliyor.

Yapılan araştırmalar kişinin 5 gün boyunca halsizlik, kas ağrıları, baş ağrıları, yüksek ateş ve sırt ağrıları çektiğini ortaya koydu. Deri üzerindeki döküntü ve kabarıklar öncelikle yüksek ateş teşhisinin görülmesinden sonra başlıyor. Özellikle yüz ve eller başta olmak üzere ayak, kol ve bacaklarda fark ediliyor. Yapılan incelemeler ilk belirtilerden sonra avuç içleri ve ayak tabanlarında yoğunlaştığını ortaya koydu.

Etiketler: maymun çiçeği