Lezzeti ile damak çatlatan kahvaltı ve çay saatlerinin yıldızı pofuduk poğaça tarifi

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi ve çay saatlerinin yıldızı olan pofuduk poğaça tarifi, hem pratik hem de oldukça lezzetli. Puf puf kabaran bu poğaça tarifi ile kahvaltı sofranızı veya çay keyfinizi taçlandıracak nefis poğaçalar elde edebilirsiniz. Peki, pofuduk poğaça nasıl yapılır? İşte malzeme listesi ve tarifi…

Lezzeti ile damak çatlatan kahvaltı ve çay saatlerinin yıldızı pofuduk poğaça tarifi

Pofuduk poğaça yapmak için öncelikle mayalı bir hamur hazırlamak gerekiyor. Hamurun kabarması için ılık süt, maya ve şeker kullanılıyor. Hamura yumurta, sıvı yağ, yoğurt, tuz ve un eklenerek yumuşak ve pürüzsüz bir kıvam elde ediliyor. Hamurun üzeri örtülerek oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakılıyor.

Lezzeti ile damak çatlatan kahvaltı ve çay saatlerinin yıldızı pofuduk poğaça tarifi - Resim : 1

Mayalanmış olan hamur 20 eşit bezeye bölünüyor. Bezeler yuvarlanıp el ile yassılaştırılıyor ve ortasına küp doğranmış kaşar peyniri eklenerek top haline getiriliyor. Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriliyor. Daha yumuşak ve dolgulu poğaçalar için 10-15 dakika da tepside mayalandırılabiliyor. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüyor ve susam serpiştiriliyor. 185 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriliyor. Pofuduk poğaçalar servise hazır.

Lezzeti ile damak çatlatan kahvaltı ve çay saatlerinin yıldızı pofuduk poğaça tarifi - Resim : 2

Pofuduk Poğaça Tarifinin Püf Noktaları

Pofuduk poğaça tarifinin püf noktaları şunlardır:

Hamurun kabarması için süt, su ve yağın ılık olması önemlidir. Sıcak olursa maya ölebilir, soğuk olursa mayalanma yavaşlayabilir.
Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edilmelidir. Unun markasına ve kalitesine göre un miktarı değişebilir.
Hamurun mayalanması için oda sıcaklığında ve hava almayan bir yerde bekletilmelidir. Hamur iki katına çıkana kadar mayalanmış demektir.
Poğaçaların içine isteğe bağlı olarak peynir, zeytin, patates, kıyma gibi farklı malzemeler konulabilir. Bu durumda hamurun kıvamını ve pişme süresini ayarlamak gerekebilir.
Poğaçaların üzerine yumurta sarısı yerine yoğurt, pekmez veya süt sürülebilir. Bu şekilde daha farklı bir renk ve lezzet elde edilebilir.

Pofuduk Poğaça Kaç Kaloridir?

Pofuduk poğaça tarifinin besin değerleri şöyledir:

1 adet (70 gram) pofuduk poğaça yaklaşık 243 kaloridir.
1 adet pofuduk poğaça 22.33 gram karbonhidrat, 4.91 gram protein, 14.74 gram yağ, 1.37 gram lif içermektedir.
1 adet pofuduk poğaça günlük kalori ihtiyacının yaklaşık %12’sini, karbonhidrat ihtiyacının %7’sini, protein ihtiyacının %10’unu, yağ ihtiyacının %23’ünü karşılamaktadır.
1 adet pofuduk poğaça ayrıca kalsiyum, demir, potasyum, sodyum, kolesterol, vitamin A ve C gibi farklı besin öğeleri de içermektedir.

Etiketler: yemek tarifi, tarif