Kronik hastalar dikkat! Uzmanlar uyardı! Sıcak hava Bozulan vücut regülatörü damarları tehdit ediyor

Sıcak havalar birçok insanın sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumla ilgilide uzmanlardan uyarı geldi. Sıcak havaya uzun süre maruz kalınması vücut sıcaklığını belli sınırlarda tutan regülatör mekanizmalarının aşırı çalışmasına yol açıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, bu mekanizmaların kalp damar hastalıkları olan kişilerde sıcaklara karşı yetersiz kaldığını belirtti ve uyarılarda bulundu. Peki sıcak havalarda ne gibi önlemler almalıyız? Detayla haberimizde…

Kronik hastalar dikkat! Uzmanlar uyardı! Sıcak hava Bozulan vücut regülatörü damarları tehdit ediyor

Sıcak havaya uzun süre maruz kalınması vücut sıcaklığını belli sınırlarda tutan regülatör mekanizmalarının aşırı çalışmasına yol açıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, bu mekanizmaların kalp damar hastalıkları olan kişilerde sıcaklara karşı yetersiz kaldığını belirtti. “Yüksek termometreler, güneşe maruz kalma süresi ve havadaki nem vücudun dengesini bozabilir” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, sıcak havaların kalp hastalarına etkileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vücudun değişik hava sıcaklıklarına adapte olmasını ve vücut ısısının belirli sınırlar içerisinde kalmasını sağlayan mekanizmaların olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez “Sıcak havaya uzun süre maruz kalınması vücudumuzun sıcaklığını belli sınırlar içerisinde tutan bu regülatör mekanizmaların aşırı çalışmasına yol açmaktadır. Bu mekanizmalar bireyler arasında farklılık göstermekte ve kalp damar hastalıkları olan kişilerde yüksek hava sıcaklığına karşı yetersiz kalabilmektedir’’ uyarısında bulundu.

Aşırı sıcak hava dalgalarının olduğu dönemde acile başvuruların önemli bir kısmının kalp damar hastalıklarından dolayı gerçekleştiğinin altını çizen Prof. Dr. Sönmez, “Sıcak havada dışarıda çalışmak, spor aktiviteleri yapmak, çok sıkı giyinmek sıcak havanın olumsuz etkilerini artırmaktadır. İleri yaş, kalp damar hastalıklarının yanında böbrek yetersizliği gibi başka hastalıkların da olması durumunda bu olumsuz etkiler artmaktadır. Sıcaklık ne kadar artar ve uzun sürerse kalp damar hastalığından hastaneye yatışlar ve ölümler de aynı oranda artar” şeklinde konuştu.

Kronik hastalar dikkat! Uzmanlar uyardı! Sıcak hava Bozulan vücut regülatörü damarları tehdit ediyor - Resim : 1
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez

Sıcak havaların tansiyon kontrolünü zorlaştırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez şöyle devam etti: Sıcak havalarda terlemeyle aşırı sıvı kaybedilmesi dehidrasyona yani vücut içindeki sıvı miktarında azalmaya ve kan yoğunluğunun artmasına yol açar. Bunun yanı sıra, sıcak havanın etkisiyle vücut yüzeyindeki damarlarda aşırı genişleme olur ve tüm bunların sonucunda tansiyonda düşmeler gözlenir. Böyle havalarda kan basıncını normal sınırlar içerinde tutmak zorlaşmaktadır. Özellikle yüksek tansiyon için çoklu ilaç tedavisi alan kişilerin, bu durumu göz önünde bulundurup tansiyonlarını daha sık kontrol etmeleri ve tedavisini buna göre ayarlamaları gerekiyor.