Kredi, Kredi Kartı Borcu Nedeniyle Kara Listede Olanlar İçin Yeni Dönem Başlıyor: Her Şey Sıfırlanacak!

2022 yılı Sosyal Destek Paketlerinin içeriği genişletildi. Bu bağlamda Bankalar Birliği Risk Merkezi altında kaydı bulunan tüm bireysel müşterilerin kara listede yer alan kredi borçlarının silinmesi için ilk adım tamamlanıyor. Kara liste ve kredi borcu sicil affı ne zaman geçerli olacak ve kimler yararlanacak? Paket içerisinde neler yer alıyor? Konunun detayları haberimizde…

Kredi, Kredi Kartı Borcu Nedeniyle Kara Listede Olanlar İçin Yeni Dönem Başlıyor: Her Şey Sıfırlanacak!

Vatandaşlar, bireysel kredi kartı kullanıcıları, esnaf ve girişimciler uzun süredir bu haberi bekliyordu. Kredi kartı borcu ödemesi gerekenler, kara listeye düşenler, kredi notu düştüğü için sicili bozuk hale gelen vatandaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat geliyor.

 KARA LİSTEDE OLANLAR NE ZAMAN ÇIKARILACAK?

Yeni yasa uygulaması kapsamında 1 Ekim 2022 tarihinden önce taksitli ödemesi bulunan şahıs ya da şirketler bu fırsatı değerlendirebilecek. Ancak 1 Temmuz 2023 tarihinde geçerli olacak uygulamadan bu tarihe gelinceye kadar borcunu ödeyerek yapılandırmadan faydalananlar Bankalar Birliği Risk Merkezindeki kayıtları tamamen silinecek. Bu kapsamda şahıs firmaları ya da tüzel kişilikler sunulan faydayı yıl içerisinde belirlenmiş tarihten sonra herhangi bir zamanda değerlendirebilecek.

 KREDİ VE KREDİ KARTI KULLANANLARIN SİCİLİ TEMİZLENİYOR!

Kredi, Kredi Kartı Borcu Nedeniyle Kara Listede Olanlar İçin Yeni Dönem Başlıyor: Her Şey Sıfırlanacak! - Resim : 1

Bankaların müşterilere sunduğu bu fırsat ile kredi talebinde bulunanlar ya da kredi kartı kullananlar geçmişe ait tüm performans kayıtları tamamen silinerek dikkate alınmayacak. Şirketlerin borç verme, çek defteri düzenleme gibi işlemleri eski kayıtlardan tamamen silinecek. Bu fırsatı sunan her türlü finansal kuruluş ise hukuki ya da cezai olarak bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmeyecek.

 KYK BORCU OLANLAR İLE SALGIN YASAĞINI ÇİĞNEYENLERE AF GELİYOR!

Yeni yasa tasarısı kapsamında milyonlarca üniversite öğrencisinin KYK borcu da silinecek. Kişiler sadece ana parayı ödeyecek. Kredinin faizini ödemek zorunda kalmayacak. Bundan sonraki süreçte üniversite öğrencileri için KYK borcu üzerine %10'dan fazla faiz uygulamak mümkün olmayacak. Ortaya konacak bu yeni yasa tasarısı Covid-19 salgını sürecinde maske takmadığı için cezaya çarptırılan ve siciline işleyen kişiler içinde geçerli olacak. Sokağa çıkma yasağına uymadığı için ya da maske takmadığı için cezaya çarptırılan her vatandaş meclis tarafından kamuoyuna sunulacak yeni torba yasası göz önünde bulundurularak borç talep edilmeyecektir.