Kredi faizleri yüzde 50'ye dayandı: Faiz piyasası tepetaklak oldu! İhtiyaç kredisi faizi 7 puan, tüketici ve taşıt kredisi faizi ise 12 puan yükseldi

Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre kredi faizlerinde yükseliş oldu. Mayıs ayındaki seçimlerden önce başlayan yükseliş devam etti ve ihtiyaç ve tüketici kredisi faizleri yüzde 50'ya yaklaştı, mevduat faizi ise 1 ayda 12 puan geriledi.

Kredi faizleri yüzde 50'ye dayandı: Faiz piyasası tepetaklak oldu! İhtiyaç kredisi faizi 7 puan, tüketici ve taşıt kredisi faizi ise 12 puan yükseldi

Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre kredi faizlerinde mayıs ayındaki seçimlerden önce başlayan yükselişle beraber ihtiyaç ve tüketici kredisi faizleri yüzde 50'ya yaklaştı. Mevduat faizi ise 1 ayda 12 puan geriledi.

Verilere göre, konut hariç kredi faizlerinde, 21 Temmuz haftasında sınırlı bir düşüş yaşandı. Konut kredisinde azami faizi oranı geçen hafta yüzde 34'ü aştı. 9 Haziran haftasında yüzde 18,14 seviyesinde olan konut kredisindeki azami faiz, 1,5 aylık sürede yaklaşık 2 katına çıktı.

21 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisinde azami faiz yüzde 47,8'e, tüketici kredisinde yüzde 46,1'e, taşıt kredisinde ise yüzde 40,2'e geriledi. Mayıs ayındaki seçimlerin ardından ihtiyaç kredisi faizi 7 puan, tüketici ve taşıt kredisi faizi ise 12 puan yükseldi.

Mevduat faizi yüzde 30'a geriledi

TCMB verilerine göre ticari kredi faizi ise yüzde 24,5 seviyesinde bulunuyor.

Mevduat faizleri ise son 1 ayda sert bir şekilde düştü. 23 Haziran haftasında yüzde 41,98 ile 23 yılın zirvesini gören 1-3 ay vadeli ortalama TL mevduat faizi, 21 Temmuz haftasında yüzde 30,3'e geriledi. Mevduat faizi, 1 ayda yaklaşık 12 puan geriledi.

Erkan, mevduat faizlerindeki düşüşe dikkat çekmişti

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, perşembe günü gerçekleştirilen Enflasyon Raporu sunumunda mevduat faizlerindeki düşüşe vurgu yapmıştı.

Erkan konuyla ilgili olarak, "Haziran'daki ilk PPK kararımızdan evvel politika faizi yüzde 8,5 iken mevduat faizi ortalamada yüzde 40'ın üzerine çıkmıştı. Haziran PPK kararının parçası olarak, faiz artırımının yanı sıra makro ihtiyati çerçevede sadeleşme sürecinin ilk adımını mevduatlarda, menkul kıymet tesisi uygulaması ile devreye aldık. Bu adımların hemen akabinde 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yaklaşık 12 puan gerileyerek yüzde 30 seviyelerine gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın politika faizi, temmuz ayındaki toplantıda yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltilmişti.