Koronavirüs azaldı; yeni hibrit virüs doğdu! Hem RSV hem de grip virüsünü kapsıyor! Aman dikkat; belirtileri çok fena!

Solunum yolu hastalıklarına bir yenisi daha eklendi. Bilim insanlarının yeni keşfettiği hibrit virüsün; grip ve solunum sinsityal virüsünden (RSV) daha tehlikeli olduğu öğrenildi!

Koronavirüs azaldı; yeni hibrit virüs doğdu! Hem RSV hem de grip virüsünü kapsıyor! Aman dikkat; belirtileri çok fena!

Son zamanlarda özellikle de soğuyan havaların etkisiyle daha yaygın bir şekilde görülmeye başlanmış olan enfeksiyon hastalıklarının başında gelen solunum rahatsızlıkları grip ve solunum sinsityal virüsü (RSV) okullardan işyerlerine kadar toplu yaşam alanlarının tamamında yaygın bir şekilde görülür hale geldi. Yayılma hızları oldukça güçlü olan RSV ve grip üzerinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, yeni bir hastalık konusunda uyarılarda bulundu.

Tek başına tahmin edilenden daha tehlikeli olan solunum sinsityal virüsü (RSV) ile grip hastalıkları, bilim insanlarının keşfine göre, bir araya gelerek, yeni bir virüs daha meydana getirdi. Bu hibrit virüsü keşfeden bilim insanı ise, Pablo Murcia oldu. Konuyla ilgili bir açıklama gerçekleştiren Murcia, “Bu tür bir hibrit virüs daha önce hiç tanımlanmamıştı” dedikten sonra konuyla ilgili çalışmaları anlattı.

GRİP İLE RSV YENİ BİR VİRÜS ORTAYA ÇIKARDI

Koronavirüs azaldı; yeni hibrit virüs doğdu! Hem RSV hem de grip virüsünü kapsıyor! Aman dikkat; belirtileri çok fena! - Resim : 1

Özellikle soğuk havaların etkili olduğu kış aylarında daha sık görülen İnfluenza A virüsünden kaynaklanan grip ile özellikle bebekler ve çocuklar arasında daha sık görülen ve yayılan solunum sinsityal virüsü (RSV) de kış aylarının gelmesiyle birlikte artışa geçti. Her iki virüs tek başına yeterince bulaşıcı ve tehlikeli iken; bu iki virüs üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren bilim insanları grip ile RSV’nin bir araya gelerek yeni bir hibrit virüs oluşturduğunu açıkladı. Bu yeni virüse ilişkin çalışmalarını sürdüren bilim insanları, yeni virüsün yol açabileceği sağlık sorunlarını tek tek kamuoyu ile paylaştı.

BİLİM DÜNYASI YENİ HİBRİT VİRÜSE ODAKLANDI

WebTekno isimli sitede yer alan haberde bahsedilen çalışmaya göre, bilim insanları grip ile solunum sinsityal virüsü (RSV) virüsünün yeni bileşeni hibrit virüsü ve iki virüsü ayrı ayrı insan vücuduna gönderdikleri bir çalışma gerçekleştirdi. Haberde yer alan; “Araştırma sonucunda, hibrit virüsün daha ağır enfeksiyona yol açtığı görüldü. Öyle ki influenza A virüsü, bu süreçte RSV'den faydalanıp bağışıklık sistemini atlatıyordu. Bu da ciğerlere ilerleme hızını artırıyor ve hastalığı ağırlaştırıyordu” ifadelerine göre, hibrit virüsün çok daha tehlikeli sağlık sorunlarını oluşturduğu ortaya çıktı. Farklı ailelere sahip olan ve genom dizilişi açısından birbirinden farklı yapıları bulunan virüslerin bir araya gelerek hibrit yapı oluşturmasının önemli olduğunun altını çizen bilim insanları, hibrit virüsün tedavisi üzerinde de çalışmaya başladı.