Konya, İzmir ve Erzurum depremleri sonrası Ahmet Ercan'dan korkutan açıklama: 'O ilimizde 6'dan büyük deprem olursa şaşırmam!'

1 Ağustos'ta yaşanan Konya, İzmir ve Erzurum'daki depremlere ilişkin konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Dün 3 ilde olması rastlantı. Her zaman olabilecek, 'depremcik' ve 'küçük deprem'' dedi.

Konya, İzmir ve Erzurum depremleri sonrası Ahmet Ercan'dan korkutan açıklama: 'O ilimizde 6'dan büyük deprem olursa şaşırmam!'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre, 1 Ağustos 2023 Salı günü Konya'nın Selçuklu ilçesinde 5, İzmir'in Buca ilçesinde 3.9 ve son olarak Erzurum'un Narman ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem oldu.

Deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, peş peşe yaşanan depremlere ilişkin konuştu. Depremlerin aynı gün yaşanmasının tesadüf olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, Erzurum'daki sarsıntının devamının gelebileceği uyarısında bulundu.

KONYA'DA DEPREM OLUR MU?

Depremlerin küçük ölçekli olduğunu dile getiren jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şunları söyledi:

"İzmir'deki 3.9 her zaman, her yerde, her kırıkta olabilecek önemsiz depremlerden biri. 4'ten daha büyüklere 'deprem', 3.9'a 'depremcik' deriz. Bununla ilgili herhangi bir uyarı söz konusu değildir. Oradan geçen kırık zaten diri. Diri kırığın çok büyük bir deprem üretme olasılığı yok. Konya'daki deprem yine etkin bir kırıkta oluştu. Ancak o bölgede bu kırığın daha büyük bir deprem üretme olasılığı yok.

Bu bir öncü deprem değil. Bu bölgede depremin yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük bir sarsıntı olması gerekir. Kaldı ki; bu kırık 6.4'lük bir deprem üretmez. Dün 3 ilde olması rastlantı. Her zaman olabilecek, 'depremcik' ve 'küçük deprem' diye andığımız sarsıntılardır. Her zaman her yerde olabilir. Sadece Erzurum'un üzerinde duruyorum."

ERZURUM'DA KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR?

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Erzurum'daki depreme ilişkin şöyle konuştu:

"Erzurum Narman hattı bana göre depremini bekliyor. Bu deprem, Erzurum'da Doğu Anadolu kırığının Kafkasya kolu üzerinde olmuştur. Bu kırık üzerinde geçmişte 7 ve 7'den büyük depremler meydana geldi. Narman'daki deprem burada bir gerginlik birikiminin olduğunu göstermiştir.

Erzurum-Kars kesiminin de devamı olan Çıldır Gölü-Ermenistan hattında bir deprem beklentisi içindeyim. Orada 6'dan daha büyük bir deprem olursa benim için şaşırtıcı olmaz. Diğer iki bölge için aynı uyarıyı yapmayacağım."

KAHRAMANMARAŞ'TA ARTÇI DEPREMLER NE KADAR SÜRECEK?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölge ile ilgili de Prof. Dr. Ahmet Ercan, artçıların 4-5 yıl daha süreceğini belirterek şunları söyledi:

"6 Şubat'taki depremin ardından yaşanan artçılar gayet olağan. Daha büyük bir deprem olasılığı söz konusu değildir. Adana'daki Kozan ve Göksun için uyarı yapmıştım. O deprem 5.5 büyüklüğünde meydana geldi. O bölgede daha büyük bir deprem beklentisi içinde değilim. O kırığın da Adana'ya doğru devam etmesini beklemiyorum. Savrun kırığı dinginliğe erişmiştir."