Kiracı ve ev sahiplerinin dikkatine! Tazminat ödenebilir

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu'nun depremle ilgili açıklaması hem ev sahiplerinin hem de kiracıların dikkatini çekti.

Kiracı ve ev sahiplerinin dikkatine! Tazminat ödenebilir

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden çevre 10 il oldukça etkilenirken binlerce bina yerle bir oldu. 42 binin üstünde kişi hayatını kaybederken Türkiye'nin derinden yaralanmasına neden olan depremle ilgili uzmanlardan yorumlar gelmeye devam ediyor. 

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu'nun depremle ilgili açıklaması hem ev sahiplerinin hem de kiracıların dikkatini çekti. Deprem sonrası hasar alan evlerde kiracıların sözleşmeyi feshetmesi normal karşılanırken yapılan açıklamada “İçerisinde sözleşmeli kiracı bulunan ev, deprem sonrası hasar aldığı için oturmaya uygun değilse kiracı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir; ayrıca tadilat sonrası ilk kullanım hakkı için öncelik kiracıya aittir. Kiracılar da bilirkişiden sağlamlık raporu alabilir” ifadeleri yer aldı. 

SÖZLEŞME OTOMATİK FESHEDİLECEK!

Kiracı ve ev sahiplerinin dikkatine! Tazminat ödenebilir - Resim : 1

Deprem bölgesinde ekipler tarafından enkaz kaldırma çalışmaları hala devam ederken aynı zamanda binaların hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Uzman isim tarafından yapılan açıklamada depremin ardından hasar alan ve oturulamayacak hale gelen evlerden kiracıların sözleşmeyi feshederek çıkabilmesinin, bunun yanı sıra eve güçlendirme işlemi yapıldıktan sonra ilk olarak ev sahibinin oturmasının gerektiği belirtildi. 

Kiracı tarafından kiralanan konut ya da iş yerinin depremde yıkılmasıyla birlikte kira sözleşmesinin otomatik olarak son bulduğunu dile getiren Cumalıoğlu “Kiralanan sağlam değilse, bu bir ayıptır; çünkü kiraya veren sözleşme süresince kiralananı sözleşme amacına uygun bulundurmakla yükümlüdür. Şayet kiralananın makul sürede güçlendirilmesi mümkün değilse kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Buna karşılık kiraya veren de kiralananı güçlendirmek, onarmak ister ve bu sürede kiralananın kullanımı mümkün olmazsa sözleşmeyi mahkeme kararıyla sona erdirebilir. Kiraya veren bu nedenle sözleşmeyi sona erdirirse güçlendirme çalışması bittikten sonra kiralananı önceki kiracıya önermek zorundadır. Bunu yapmadan başkasına kiralarsa tazminat öder” dedi.

HER İKİ TARAFTA ALABİLİR!

Kiralanan binanın sağlamlığı açısından her iki tarafından sağlamlık raporu alabildiğini belirten Cumalıoğlu “Kiralananın sağlamlığı konusunda sadece ev ve iş yeri sahibi değil her iki taraf da uzman bilirkişiden rapor alabilir. Bunun yanı sıra depremden korktuğu için eve giremeyen kişinin sözleşmeyi sona erdirme hakkı bakımından açık bir hüküm yok, bence önemli nedenle olağanüstü fesih mümkündür” diye konuştu.

Etiketler: deprem