Kimsenin aklının ucundan bile geçmezdi! Elektrikli araçlarda güneş enerjisi kullanılmamasının sebebi öyle bir şey çıktı ki!

Son zamanlarda her an gelişmesiyle otomotiv sanayisinin göz bebeği haline gelmiş olan elektrikli otomobillerde neden güneş enerji kullanılmadığına ilişkin tartışmalar kızıştı.

Kimsenin aklının ucundan bile geçmezdi! Elektrikli araçlarda güneş enerjisi kullanılmamasının sebebi öyle bir şey çıktı ki!

Türkiye’nin de sektöre adım atmayı planladığı elektrikli otomobil sektörü, son zamanlarda en çok tercih edilen otomobiller arasındaki payını her geçen gün arttırmaya başladı. Daha verimli ve konforlu bir sürüş deneyimi sunmasının yanı sıra yakıt tasarrufu açısından gözde olan elektrikli otomobil sektörü kendisini geliştirmeye devam ederken; en çok merak edilen konulardan biri de elektrikli otomobil sektöründe enerjinin neden güneş panelleriyle sağlanmadığı oldu.

Elektrikli araba sektöründeki gelişmeler devam ederken; dünyaca ünlü otomobil markaları da bu sektöre yatırım yapmaya başladı. Almanya’da Sono Motors, ABD’de Aptera Motors ve Hollanda’da Lightyear gibi markalar, son zamanlardaki yatırımlarını elektrikli arabaların güneş enerjisi ile çalışmasına adadı. Ancak buna rağmen, güneş enerjisi sektörün ilk tercih edilen enerji haline bir türlü dönüşmedi. Daha çok batarya üzerine odaklanan elektrik sektörünün neden bu şekilde geliştiğini işin uzmanları anlattı.

BATARYA YÜZEYLERİ GÜNEŞ ENERJİ PANELLERİNE UYGUN DEĞİL

Kimsenin aklının ucundan bile geçmezdi! Elektrikli araçlarda güneş enerjisi kullanılmamasının sebebi öyle bir şey çıktı ki! - Resim : 1

Enerjinin en temiz hallerinden biri olan güneş enerjisi hem çevreyi koruması hem de daha verimli bir yakıt ihtimali sunması ile kusursuz bir şekilde elektrikli enerji sektörünü destekleyen enerji türlerinden biri. Ancak, bu denli avantajlar bile elektrikli araba sektöründe güneş paneli teknolojisinin kullanılmasında yeterli gelmiyor. Zira uzmanlara göre, teknik ayrıntılardan bağımsız olarak, bataryanın şarj gereksinimlerine karşılayacak bir güneş paneli yüzeyi bulunmuyor.

Güneş panellerinin elektrik araba sektöründe kullanılmamasının bir diğer nedeni de güneş enerjisinin diğer enerjilere kıyasla arabalara ekstra bir ağırlık vermesi oluyor. Başka bir deyişle güneş enerjisi ilk etapta daha avantajlı olarak görünse de pil maliyeti ve batarya genişliği açısından daha verimsiz bir durum ortaya koyuyor.

İLERLEYEN YILLARDA GÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANILMASI BEKLENİYOR

Tüm olumsuzlukları göz ardı etmeye çok yakın olan elektrikli otomobil üretim sektöründe Toyota, yeni nesil Prius modellerine güneş paneli seçeneği ekleyeceğini de duyurmuş olan markalar arasında yer alıyor. Pek çok marka da buna benzer adımlar atmaya başlamış bulunuyor.

Sektörde gerçekleştirilen bu adımların ardından mühendisler, teknolojiler geliştikçe güneş enerjisinin daha yüksek kapasiteye sahip olacağını tahmin ettiği için sektörün de bu enerjiye odaklanacağın inanıyor.