Kilosu 50 TL'den satılıyor Faydaları saymakla bitmiyor! Çit niyetine diktiler ek gelir kapısı oldu!

Mersin’de bahçelerin kenarlarına çit bitkisi olarak dikilen hünnap, hem şifa kaynağı hem de gelir kapısı oldu. Kilogramı 40-50 TL arasında satılan hünnap meyvesi, obeziteden kemik sağlığına kadar birçok fayda sağlıyor. Üreticiler, hünnap yetiştiriciliğinin kolay ve karlı olduğunu söylüyor.

Kilosu 50 TL'den satılıyor Faydaları saymakla bitmiyor! Çit niyetine diktiler ek gelir kapısı oldu!

Hünnap, Çin hurması olarak da bilinen, elma ile armut arasında bir tadı olan bir meyve çeşididir. Dalları dikenli olan hünnap ağacı, yaban hayvanlarına karşı çit bitkisi olarak kullanılır. Hünnap, ılıman iklimlerde, nemli, geçirgen ve humus açısından zengin topraklarda yetişir. Bakım gerektirmeyen ve toprak seçmeyen hünnap, Türkiye’nin birçok şehrinde yetiştirilmektedir. Hünnap, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir ve taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir.

Kilosu 50 TL'den satılıyor Faydaları saymakla bitmiyor! Çit niyetine diktiler ek gelir kapısı oldu! - Resim : 1

Hünnapın faydaları nelerdir?

Hünnap, A ve C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve mineral içeren bir şifa deposudur. Hünnap, kan dolaşımını hızlandırır, uykusuzluğa iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt sağlığını korur, kilo vermeye yardımcı olur, kemikleri güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Hünnap, reçel, komposto, şerbet, şurup, marmelat gibi ürünlerin yapımında da kullanılır.

Kilosu 50 TL'den satılıyor Faydaları saymakla bitmiyor! Çit niyetine diktiler ek gelir kapısı oldu! - Resim : 2

Hünnap üreticileri ne diyor?

Mersin’de hünnap yetiştiriciliği yapan üreticiler, hünnapın hem sağlıklı hem de karlı bir meyve olduğunu söylüyor. Kilogramı 40-50 TL arasında satılan hünnap meyvesinin, 4-5 yıllık bir ağacının yaklaşık 50-60 kilogram ürün verdiğini belirtiyor. Üreticiler, hünnapın ilaçlama gerektirmediğini, sıcak iklimlere uyum sağladığını ve yüksek kalitede olduğunu ifade ediyor. Üreticiler, hünnapın iç ve dış piyasada talep gördüğünü, özellikle İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelere ihraç edildiğini kaydediyor.