Kafein Nedir, Zararlı mı?

Kafein nedir, zararlı mı yazımızda hazırladık. Sizler de vücut sağlığınız için ideal ölçüde gerekli olan kafein içeren ürünleri tercih ederek kalp sağlığınızı koruyabilir; sağlıklı gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

Kafein Nedir, Zararlı mı?

Kafein çay ve kahve içeriğinde yer alan bir kimyasal madde olsa da aslen hayvanların merkezi sisteminde yer alan uyarıcı maddeye verilen addır. Sadece hayvanlarda değil bitkilerde de bulunan bu madde metilzantin sınıfına ait uyarıcı bir maddedir. Çok daha karmaşık kimyasal molekülün kısa adı olan kafein çay ve kahvelerde yer alan en etkin maddedir. Çikolata, kolalı içecek ve bazı ağrı kesici ilaçlarda bulunan kafeinin bazı hastalıklara yol açarak sinir sistemi üzerinde etkili olduğu görülmüştür.

Çay ve kahve geçmişten günümüze sosyal etkinliklerde yer verilen sıklıkla tercih edilen geleneksel,  popüler içeceklerin başında gelir. Yapılan araştırmalar sonucunda kafein içeren kahve tüketiminin giderek arttığı, kalp hastalıklarının da buna bağlı olarak artış gösterdiği gözlenmiştir.

Çay Ve Kahvedeki Kafein Oranları Nelerdir?

Çay ve kahvedeki kafenin oranları şu şekildedir: 100 mililitrelik bir bardak çayda 11 miligram kafein bulunduğu,  100 mililitrelik bir bardak kahvede ise 41 miligram kafein bulunduğu görülmüştür. Bir fincan kahve kafein açısından 4 bardak çaya denk gelir.

Kafein Zararlı Mı?

Kafein Nedir, Zararlı mı? - Resim : 1

Kafeinin zararları ve vücut üzerindeki etkileri şu şekildedir:

  • Kafein psikolojik hastalıkları tetikleyerek uykusuzluk, depresyon, sinirlilik gibi sorunlara yol açabilir.
  • Migreni tetikleyen kafein, idrar miktarı ve sıklığını artırarak vücutta gerekenden fazla mineral ve vitaminin atılmasına sebep olur.
  • Vücut 300 gram kafein başına 15 miligram kalsiyum atar.
  • Yemek sırasında ya da sonrasında alınması halinde çinko, demir emiliminiz giderek azalır. Mide asit salgısını artırarak gastrite sebep olan kafeinin aşırı dozda alınması ölümcül tehlikelere yol açabilir.

İnsanlar bir oturuşta 200 kafeinli soda ya da 125 bardak çay içerse veya 75 fincan kahve içerse solunum yetmezliği ya da kardiyovasküler şoktan hayatını kaybedebilir.

Kafeinin Faydaları Nelerdir?

Kafeinin faydalarından bazıları şunlardır:

  • Kafeinin uyarıcı maddesi astım, prematüre apnesi, brankopul monari displesi gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.  Kafeinin kimyasal yapısının astım hastalıklarının tedavisinde iyileştirici rol üstlendiği görülmüştür.
  • İdeal, dengeli olarak tüketildiğinde ilaçların etkisini artırdığı gözlenmiştir.  
  • Metabolizmayı hızlandıran Kafein yeşil çayda da etkisini göstererek yağ yakıcı etkisiyle vermek isteyen kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görür. İdeal oranda tüketilmesi halinde karaciğer hastalıklarına yakalanma oranını düşürdüğü görülmüştür.
  • Atletler üzerinde yapılan araştırmalar 10 miligram kafein maddesinin atletlerin performansında gözle görülür derecede arttığını göstermiştir.
Etiketler: kafein