İlk evini alacaklara tarihi fırsat! BDDK’dan düşük faizli ve uzun vadeli kredi kampanyası

BDDK, ikinci ev alacaklara konut kredisi sınırlaması getirdikten sonra, ilk evini alacak vatandaşlar için yeni bir fırsat sunuyor. Kamu bankaları, ilk evini alacaklara yüzde 1.20 faiz oranı ve 15 yıl vade imkanı sunan bir konut kredisi kampanyası başlattı. Kampanya, ev alma hayali kuran milyonlarca vatandaşı sevindirdi. Kampanyanın şartları, konut satışlarına etkisi ve SEO başlıkları haberimizin devamında…

İlk evini alacaklara tarihi fırsat! BDDK’dan düşük faizli ve uzun vadeli kredi kampanyası

İlk evini alacaklara müjdeli haber! BDDK, ilk defa konut alacaklara özel bir kredi kampanyası başlattığını duyurdu. Kampanya kapsamında ilk evini alacaklar yüzde 1.20 faiz oranı ve 15 yıl vade imkanından yararlanabilecekler.

BDDK’dan Yeni Düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde ikinci evini almak isteyenlere yönelik konut kredisi miktarına sınırlama getirdiğini açıklamıştı. Bu düzenlemenin ardından yeni bir karar alan BDDK, ilk evini alacaklara özel bir fırsat sunmaya hazırlanıyor.

BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, ilk defa ev alacak vatandaşlar için yeni bir konut kredisi kampanyası hayata geçirilecek. Kampanya ile ilk defa ev alacaklar, evin değerine ve enerji sınıfına bağlı olarak yüzde 90’a varan oranda konut kredisi kullanabilecekler.

İlk evini alacaklara tarihi fırsat! BDDK’dan düşük faizli ve uzun vadeli kredi kampanyası - Resim : 1

Kampanyanın Şartları Neler?

Kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlar şöyle:

  • Krediye başvuru tarihi itibarıyla, başvuru sahibinin tamamı kendi adına ya da eşi veya aynı adreste ikametli çocuklarına ait bir konutunun bulunmaması gerekiyor.
  • Başvuru sahibi üzerinde hisseli taşınmaz kaydı olabilir. Ancak aynı aile içinde bir konutun hisseli olarak tamamı bulunamaz.
  • Başvuru sahiplerinin üzerinde, tapu kaydının yanında açık konut kredisi de bulunmayacak.
  • Bu destekten, 7 Mayıs 2022 öncesi herhangi bir bankada açılmış olan ve krediye başvuru esnasında konut kredisi değerinin asgari yüzde 50’sini karşılayacak düzeyde döviz tevdiat/katılım ve hurda altından dönüşümlü dahil olmak üzere altın mevduat/katılım hesabı bakiyesi bulunan vatandaşlar yararlanabilecek.

Kampanya kapsamında ilk evini alacaklara yüzde 1.20 faiz oranı ve 15 yıl vade ile konut kredisi verilecek. Kampanyanın sonbahar aylarında resmiyet kazanması planlanıyor.

Konut Satışları Nasıl Etkilenecek?

BDDK’nın yeni düzenlemesi ile ilk evini alacaklara sunulan fırsatın, konut satışlarını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Uzmanlara göre, düzenleme ile ilk evini alacakların sayısında artış olması ve konut talebinin canlanması bekleniyor. Ayrıca, düzenleme ile konut fiyatlarının da dengelenmesi ve makul seviyelere gelmesi hedefleniyor.

Konut kredilerindeki hacim ise yükselişe devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, mevduat bankalarında konut kredilerinin büyüklüğü 403 milyar 318 milyon 416 bin TL, katılım bankalarındaysa 41 milyar 810 milyon 946 bin TL seviyesinde bulunuyor.

Özel bankalardaki konut kredisi faiz oranlarıysa yüzde 2.74’le yüzde 3.60 arasında değişiklik gösteriyor. Kamu bankalarındaysa konut kredisi faiz oranları yüzde 2.39’la yüzde 2.59 arasında yer alıyor.

 

Etiketler: bddk, konut kredisi