Hükümetten Domino Taşı Etkili Karar: İkinci El ve Sıfır Kilometre Araçların Fiyatları Düşecek!

İkinci el ve sıfır kilometre araçların satış fiyatlarında gözlenen artışlardan ötürü kendi aracını satın alma konusunda adım atamayan tüketicilere, uzmanlardan müjdeli haber geldi. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan yeni ÖTV kararının, yakın zaman içerisinde araç satış fiyatlarını düşüreceği iddia edildi. İşte ayrıntılar…

Hükümetten Domino Taşı Etkili Karar: İkinci El ve Sıfır Kilometre Araçların Fiyatları Düşecek!

Ekonomi piyasalarında gözlenen yukarı yönlü hareketler, aralık ayında hem döviz kurlarının hem de altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına sebep olmuştu. Ulaşılan tarihi seviyeler ile birlikte hemen hemen her sektörde fahiş fiyatlandırma politikaları uygulanmış, özellikle otomotiv sektöründe açıklanan satış fiyatları hali hazırda alım güçleri düşmüş olan tüketicileri hayal kırıklığına uğratmıştı.

Aralık ayında yapılan araç zamlarından sonra hızlı bir şekilde artan satış fiyatlarının ocak ayında düşeceğine dair umutlar besleyen tüketiciler, 2020 yılında ortaya çıkan koronavirüs salgının sebep olduğu çip krizinin etkilerini arttırmış olması sebebi ile bir kez daha zam haberleri ile yüzleşmek zorunda kaldılar. Bir türlü düşmeyen aksine giderek yükselen araç fiyatları karşısında araç sahibi olma hayallerini bir başka bahara ertelemek durumunda kalan tüketiciler, piyasa uzmanlarından gelen bir son dakika açıklaması ile yeniden umutlandı. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan ÖTV kararını değerlendiren uzmanlar, yakın zamanda fiyatların oldukça düşeceğini iddia ettiler.

Elektrikli Otomobillerden Alınan ÖTV Düşürüldü!

Yerli ve doğuştan elektrikli otomobil Togg’un trafiğe çıkmasına oldukça az bir zaman kala elektrikli otomobil piyasası da hareketlenmeye başladı. Yalnızca ülkemiz tarafından değil diğer dünya ülkeleri tarafından da heyecan ile beklenen Togg öncesinde altyapı çalışmaları da başlamışken bir de ÖTV düzenlemesi kararı açıklandı.

Geçtiğimiz haftalarda, araçların satış fiyatlarını oldukça etkileyen ÖTV’ye ilişkin TBMM’ye yeni bir yasa teklifi sunulmuştu. Teklifin kabulünün ardından elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranları yeniden düzenlendi. Buna göre; fiyatı 700 bin TL’nin motor gücü 160 kW’ın altında olan araçlar için yüzde 10, fiyatı 700 bin TL’nin üzerinde motor gücü 160 kW’ın altında olan araçlar için yüzde 40, fiyatı 750 bin TL’nin altında motor gücü 160 kW’ın üzerinde olan araçlar için yüzde 50 ve son olarak fiyatı 750 bin TL’nin üzerinde olan araçlar için de yüzde 60 oranında ÖTV alınmasına karar verildi.

“Fiyatlar Düşecek!”

Hükümetten Domino Taşı Etkili Karar: İkinci El ve Sıfır Kilometre Araçların Fiyatları Düşecek! - Resim : 1

Elektrikli otomobillerden alınan vergi oranlarının düşürülmesinden sonra piyasanın hareketleneceğini belirten uzmanlar, benzinli ve dizel araç üreticilerinin bu duruma sessiz kalamayacaklarını ve fiyatlarda indirim yapacaklarını iddia ettiler.

“Birkaç Ay İçerisinde Etkisini Gösterir!”

Uzmanlar, elektrikli otomobillerden alınan ÖTV’lerde yapılan düzenlemeler ile birlikte birkaç ay içerisinde benzinli ve dizel araçların hem sıfır kilometre hem de ikinci el oranlarında ciddi düşüşlerin kaydedileceğini ileri sürdüler.